mantıkça yanlış önerme ne demek?

  1. Tutarsız önerme.
  2. (en)Logically false sentence.
  3. (fr)Énoncé logiquement faux

tutarsız

  1. Davranışlarında kendi kendisiyle uyum kurmayan (insan).
  2. Tutarlı olmayan, aralarında çelişki bulunan, insicamsız
  3. Düşünmede mantık eksikliği.
  4. İki önerme arasındaki bağlantıda ikinci birincinin sonucu gibi gösterilir, oysa gerçekte birinciden böyle bir sonuç çıkarılamaz.
  5. (en)Incoherent.
  6. (en)Inconsistent.
  7. (en)Contradictious.
  8. (en)Inconsequent.
  9. (en)Inconsequential.
  10. (en)Double-minded.

mantıkça

  1. Mantık bakımından, mantığa göre.

mantıkça çoğul

  1. Topluluk ismi olmadığı halde cinsinin topunu birden anlatmak üzere kullanılan tekil kelime. ''Çocuğun biri", " işsizlik insanı üzer" örneklerinde çocuk ve insanmantıkça çoğuldur.

yanlış

  1. Bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymama durumu, yanılgı, hata.
  2. Bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymayan, aykırı olan, hatalı
  3. Bir biçimde, yanlış olarak, hatalı olarak
  4. Biçimsel düşünme yasalarına uymayan, düşünülen şeyle uyuşmayan.
  5. Yanlış bir biçimde, yanlış olarak, hatalı olarak
  6. Doğru olmayan, biçimsel düşünme yasalarına uymayan.
  7. Düşünülen şeyle uyuşmayan. Karşıtı bk. doğru.
  8. Sözeden dildeki 'yanlıştır' birli yükleminin içlemi olanyanlış olma özelliği. || Doğruluk çizelgelerinde geçen 'Y' yada '0' simgesi bu özelliğin sözeden dildeki adıdır. || Krş.. doğruluk değeri, doğru.
  9. (en)Amiss.
  10. (en)Errant.

önerme

  1. Kabul edilmesi için öne sürülen düşünce, teklif.
  2. Bir savı öne süren veya bir durumu dile getiren cümle, belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim, kaziye.
  3. Önermek işi.
  4. Bir yargı içeren, doğru ya da yanlış olabilen sav.
  5. (Klasik mantıkta).-5- Yargının sözlerle dile gelişi; doğru ya da yanlış olabilen bir anlatım. // Modern mantıkçılar doğru ya da yanlış olabilen anlatım yanında belirsiz kalan bir anlatım da bulunduğuna dikkati çekmişlerdir.önerme mantıksal terim olarak temel anlamını modern mantıkta kazanmıştır. B. Russellönermeden "İlk planda bir şeyi ya doğru olarak ya da yanlış olarak dile getiren sözler kuruluşu."nu anlar; örneğin: 2x2=4 de 2x2=5 de birerönermedir; "Sokrates bir insandır." "Sokrates bir insan değildir." de birerönermedirler; önemli olanönermedenönerme görevini ayırmaktır.önerme görevi bir anlatımda bu anlatımı kuran bir ya da daha çok belirsiz parçayı, bu parçalara değer yüklendiğinde birönerme kılacak olan anlatımdır. Ör. "X bir insandır." X belirsiz kaldığı sürece buönerme ne doğrudur ne yanlış; X e bir değer verilirse bundan doğru ya da yanlış birönerme çıkar.
  6. Bir savı öne süren ya da bir durumu dile getiren (genellikle bildiri kipinde olan) bir tümce; belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim. || Bir önermenin kaplamı kendi doğruluk değeri, içlemi de öne sürdüğü sav ya da dile getirdiği durumdur. Dizimsel türü: p. Anl. bildirsel tümce, kapalı tamdeyim, kapalıönerme, sıfırlı yüklem, sıfırlı tamdeyim. Krş.. çekirdekönerme, yalınçönerme, bileşikönerme, tekilönerme, genelönerme, doğruönerme, yanlışönerme, geçerliönerme, tutarlı önerme.
  7. Önesürüş.
  8. Sav ya da durum.
  9. (en)Sentence,.
  10. (en)Statement,.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

mantıkçamantıkça çoğulmantıkça çözümlememantıkça doğru önermemantıkça kapalı önermeler kümesimantıkça öznemantıkça uyrum ve uyrumlumantıkça yüklem veya habermantıkmantık akış şemasımantık cebirimantık devresimantık deyimimantımantıcımantıdeliğimantığa aykırımantığa aykırı görünenyanlışyanlış adyanlış adımyanlış adım atmayanlış adlandırmakyanlış aktarmayanlış aktarmakyanlış alarmyanlış alarm hatasıyanlış anlamayanlıyanlı kestiririyanlı örneklemyanlı örneklemeyanlı sınama
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın