mantıkça doğru önerme ne demek?

  1. Geçerli önerme.
  2. (en)Logically true sentence, logical truth.
  3. (fr)Énoncé logiquement vrai

geçerli

  1. Yürürlükte olan, uygulanan, muteber
  2. Beğenilen, tutulan, sürümü olan.
  3. Temel alınan ölçütle bağlılaşma oranı yüksek olduğu için ölçmesi gereken özelliği ya da özellikleri gerçekten ölçebilme durumunda olan (test).
  4. (en)Current.
  5. (en)Acceptable.
  6. (en)In use.
  7. (en)Effective.
  8. (en)Effectual.
  9. (en)Received.
  10. (en)Available.

mantıkça

  1. Mantık bakımından, mantığa göre.

mantıkça çoğul

  1. Topluluk ismi olmadığı halde cinsinin topunu birden anlatmak üzere kullanılan tekil kelime. ''Çocuğun biri", " işsizlik insanı üzer" örneklerinde çocuk ve insanmantıkça çoğuldur.

doğru

  1. Bir ucundan öbür ucuna kadar yönü değişmeyen, eğri ve çarpık karşıtı.
  2. Gerçek, yalan olmayan.
  3. Akla, mantığa, gerçeğe veya kurala uygun
  4. Gerçek, hakikat
  5. İki nokta arasındaki en kısa çizgi.
  6. Yanlışsız, eksiksiz.
  7. Hiçbir yöne sapmadan, dosdoğru, doğruca.
  8. Yakın, yakınlarında
  9. Gerçeğe uygun olan.
  10. (Mantıkta) Düşünme yasalarına uygun olan.

önerme

  1. Kabul edilmesi için öne sürülen düşünce, teklif.
  2. Bir savı öne süren veya bir durumu dile getiren cümle, belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim, kaziye.
  3. Önermek işi.
  4. Bir yargı içeren, doğru ya da yanlış olabilen sav.
  5. (Klasik mantıkta).-5- Yargının sözlerle dile gelişi; doğru ya da yanlış olabilen bir anlatım. // Modern mantıkçılar doğru ya da yanlış olabilen anlatım yanında belirsiz kalan bir anlatım da bulunduğuna dikkati çekmişlerdir.önerme mantıksal terim olarak temel anlamını modern mantıkta kazanmıştır. B. Russellönermeden "İlk planda bir şeyi ya doğru olarak ya da yanlış olarak dile getiren sözler kuruluşu."nu anlar; örneğin: 2x2=4 de 2x2=5 de birerönermedir; "Sokrates bir insandır." "Sokrates bir insan değildir." de birerönermedirler; önemli olanönermedenönerme görevini ayırmaktır.önerme görevi bir anlatımda bu anlatımı kuran bir ya da daha çok belirsiz parçayı, bu parçalara değer yüklendiğinde birönerme kılacak olan anlatımdır. Ör. "X bir insandır." X belirsiz kaldığı sürece buönerme ne doğrudur ne yanlış; X e bir değer verilirse bundan doğru ya da yanlış birönerme çıkar.
  6. Bir savı öne süren ya da bir durumu dile getiren (genellikle bildiri kipinde olan) bir tümce; belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim. || Bir önermenin kaplamı kendi doğruluk değeri, içlemi de öne sürdüğü sav ya da dile getirdiği durumdur. Dizimsel türü: p. Anl. bildirsel tümce, kapalı tamdeyim, kapalıönerme, sıfırlı yüklem, sıfırlı tamdeyim. Krş.. çekirdekönerme, yalınçönerme, bileşikönerme, tekilönerme, genelönerme, doğruönerme, yanlışönerme, geçerliönerme, tutarlı önerme.
  7. Önesürüş.
  8. Sav ya da durum.
  9. (en)Sentence,.
  10. (en)Statement,.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

mantıkçamantıkça çoğulmantıkça çözümlememantıkça kapalı önermeler kümesimantıkça öznemantıkça uyrum ve uyrumlumantıkça yanlış önermemantıkça yüklem veya habermantıkmantık akış şemasımantık cebirimantık devresimantık deyimimantımantıcımantıdeliğimantığa aykırımantığa aykırı görünendoğrudoğru açıdoğru akımdoğru akıma çevirmedoğru akıma çevirmekdoğru bağıntıdoğru biçimdedoğru bildiği yoldan ayrılmamakdoğru bilgidoğru bilinmeyince eğri bilinmezdoğramdoğram doğramdoğramadoğrama dişidoğrama işi
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın