mantıkça kapalı önermeler kümesi ne demek?
- Tüm mantıksal sonuçlarını kapsayan önermeler kümesi. || Örn. Geçerli önermelerin tümünden oluşan küme mantıkça kapalı olduğu gibi, herhangi bir önerme kümesinin mantıksal sonuçlar kümesi de mantıkça kapalıdır.
- Ensemble d'énoncés logiquement clos
mantıkça
- Mantık bakımından, mantığa göre.
mantıkça çoğul
- Topluluk ismi olmadığı halde cinsinin topunu birden anlatmak üzere kullanılan tekil kelime. ''Çocuğun biri", " işsizlik insanı üzer" örneklerinde çocuk ve insanmantıkça çoğuldur.
kapalı
- Kapanmış olan, açılmamış, mestur, açık karşıtı.
- Geçilmez durumda olan.
- Çalışma süresi sona ermiş (iş yeri).
- Başı örtülü (kadın).
- Açık ve kesin söz kullanmadan söylenen, müphem.
- Gizli, saklı.
- Açık olmayan (giyecek)
- Bulutlu, karanlık (hava)
- Off.
- Closed.
önerme
- Kabul edilmesi için öne sürülen düşünce, teklif.
- Bir savı öne süren veya bir durumu dile getiren cümle, belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim, kaziye.
- Önermek işi.
- Bir yargı içeren, doğru ya da yanlış olabilen sav.
- (Klasik mantıkta).-5- Yargının sözlerle dile gelişi; doğru ya da yanlış olabilen bir anlatım. // Modern mantıkçılar doğru ya da yanlış olabilen anlatım yanında belirsiz kalan bir anlatım da bulunduğuna dikkati çekmişlerdir.önerme mantıksal terim olarak temel anlamını modern mantıkta kazanmıştır. B. Russellönermeden "İlk planda bir şeyi ya doğru olarak ya da yanlış olarak dile getiren sözler kuruluşu."nu anlar; örneğin: 2x2=4 de 2x2=5 de birerönermedir; "Sokrates bir insandır." "Sokrates bir insan değildir." de birerönermedirler; önemli olanönermedenönerme görevini ayırmaktır.önerme görevi bir anlatımda bu anlatımı kuran bir ya da daha çok belirsiz parçayı, bu parçalara değer yüklendiğinde birönerme kılacak olan anlatımdır. Ör. "X bir insandır." X belirsiz kaldığı sürece buönerme ne doğrudur ne yanlış; X e bir değer verilirse bundan doğru ya da yanlış birönerme çıkar.
- Bir savı öne süren ya da bir durumu dile getiren (genellikle bildiri kipinde olan) bir tümce; belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim. || Bir önermenin kaplamı kendi doğruluk değeri, içlemi de öne sürdüğü sav ya da dile getirdiği durumdur. Dizimsel türü: p. Anl. bildirsel tümce, kapalı tamdeyim, kapalıönerme, sıfırlı yüklem, sıfırlı tamdeyim. Krş.. çekirdekönerme, yalınçönerme, bileşikönerme, tekilönerme, genelönerme, doğruönerme, yanlışönerme, geçerliönerme, tutarlı önerme.
- Önesürüş.
- Sav ya da durum.
- Sentence,.
- Statement,.
Türetilmiş Kelimeler (bis)
mantıkçamantıkça çoğulmantıkça çözümlememantıkça doğru önermemantıkça öznemantıkça uyrum ve uyrumlumantıkça yanlış önermemantıkça yüklem veya habermantıkmantık akış şemasımantık cebirimantık devresimantık deyimimantımantıcımantıdeliğimantığa aykırımantığa aykırı görünenkapalıkapalı açınıkkapalı adımkapalı akorkapalı alankapalı altyordamkapalı ama kilitlenmemişkapalı arabakapalı aralıkkapalı ardışık taslakkapalkapalaikapakapa çenenikapa sayısıkapaçkapaç boşluğu