mantıkça yüklem veya haber ne demek?

  1. "Gelen budur" veya "İyi olan budur" sözlerinde GRAMATİKAL HABER (Attribut grammatical) "bu" zamiri olduğu halde bu cümleler "Bu geldi" ve "Bu iyidir" değerinde olduğundan mantıkça, "Gelen" sözü yüklem, "iyi olan" sözü de haber sayılır. Bunlara DUYGUCA YÜKLEM veya HABER (Pr. ou Attr. pyshologique) de denir.
  2. (fr)Prédicat ou attribut logique

mantıkça

  1. Mantık bakımından, mantığa göre.

mantıkça çoğul

  1. Topluluk ismi olmadığı halde cinsinin topunu birden anlatmak üzere kullanılan tekil kelime. ''Çocuğun biri", " işsizlik insanı üzer" örneklerinde çocuk ve insanmantıkça çoğuldur.

yüklem

  1. Cümlede oluş, iş ve hareket bildiren kelime veya kelime grubu, haber, mahmul.
  2. Bir konu için olumlanan veya inkâr edilen şey, mahmul.
  3. Eylem çekimine girmiş sözcüğün tümcedeki görev adı: Her iş ona kolay geliyor; Ali İstanbul'a gidecekmiş; Her gün burada mısınız? Hasta değilsiniz ya; Bu sınıfın en çalışkan öğrencisi Ahmet mi? vb.
  4. (en)Predicate.
  5. (fr)Prédicat, attribut

veya

  1. Ayrı olmakla birlikte aynı değerde tutulan iki şeyi anlatan kelimelerden ikincisinin önüne getirilen söz, ya da, yahut
  2. Olacağı sanılan, seçime bırakılan şeyler ikiden çok olursa kullanılan bir söz.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

mantıkçamantıkça çoğulmantıkça çözümlememantıkça doğru önermemantıkça kapalı önermeler kümesimantıkça öznemantıkça uyrum ve uyrumlumantıkça yanlış önermemantıkmantık akış şemasımantık cebirimantık devresimantık deyimimantımantıcımantıdeliğimantığa aykırımantığa aykırı görünenyüklemyüklem adıyüklem birliğiyüklem değişkeniyüklem değişmeziyüklem kapanışıyüklem olarakyüklem oluşturan isimyüklem oluşturan sıfatyüklem öbeğiyükleyükle ve açyükle yürümeyükyük kütle oranıyük akımıyük aktarım dedektörleri, CTDyük aktarımı
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın