ilmi belagat ne demek?
- Edb: Güzel söz söyleme veya yazmayı öğreten ilim. Edebiyatın bir şubesi. (Osmanlıca'da yazılışı: ilm-i belâgat)
ilmi beden
- (İlm-ül ebdan) Hekimlik bilgisi, tababet. (Osmanlıca'da yazılışı: ilm-i beden)
ilmi bedi
- İlm-I beyanın üç bölümünden üçüncü bölümüdür ki, bediiyat da denir. Mukteza-yı hale uygun bir kelamın lafız ve mana bakımından daha da güzelleştirilmesinin kaidelerinden bahseder. Bu kaidelere Edebi San'atlar da denir.Her şeyin güzellik cihetlerinden bilhassa Arabi terkiblerden bahseder, kelamın güzelliğini ve mukteza-yı hale mutabakatını ve vuzuh-u delaletini işitmeğe ve ruha mülayim ve hoş gelecek surette intisak, insicam, tertib ve intizamını bildiren usul ve kaidelerin ilmidir. Cemi olarak hepsine ulum-u bedi'a dendiği gibi, İlm-i bedi' diye de söylenir. İki kısma ayrılır.1- Muhassınat-ı maneviye : Kelamın manasına ait san'atlar. Tevriye, hüsn-ü ta'lil, üslub-u hakim..gibi.2- Muhassınat-ı lafziyye : Kelamın lafzına ait san'atlar. Seci', cinas gibi. (Bak: Bedi') (Osmanlıca'da yazılışı: ilm-i bedi')
belagat
- İyi konuşma, sözle inandırma yeteneği
- Söz sanatlarını inceleyen bilgi dalı, retorik.
- Konuyu bütün yönleriyle kavrayarak hiçbir yanlış ve eksik anlayışa yer bırakmayan, yorum gerektirmeyen, yapmacıktan uzak, düzgün anlatma sanatı.
- Bir şeyde gizli olan derin anlam.
- Bk. retorik
- Bk. diksiyon
- Hitabettiği kimselere göre uygun, tam yerinde, düzgün ve hakikatlı güzel söz söyleme san'atı. Mukteza-yı hale mutabık söz söylemek. (Osmanlıca'da yazılışı: belâgat)
- Rhetoric.
- Declamation.
- Fluency.
Türetilmiş Kelimeler (bis)
ilmi bedenilmi bediilmi beyanilmi adabilmi ahbarilmi ahlakilmi ahvali cevvilmi arzilmiilmi asarilmilm i ahcarilm i ahlakilm i arzilm i didanbelagatbelagatfüruşbelagatlıbelagatlı yazı yazmabelagatlibelagatperdazbelagatpirabelagatsizbelagan mabelagbelagbelabela aramakbela arıyorbela bartokbela çıkarmak