ilmi beyan ne demek?
- Belagat ilminin, yani edebiyatın, hakikat, teşbih, istiare, mecaz, kinaye kısımlarından bahseden ilim dalıdır. (Osmanlıca'da yazılışı: ilm-i beyan)
ilmi beden
- (İlm-ül ebdan) Hekimlik bilgisi, tababet. (Osmanlıca'da yazılışı: ilm-i beden)
ilmi bedi
- İlm-I beyanın üç bölümünden üçüncü bölümüdür ki, bediiyat da denir. Mukteza-yı hale uygun bir kelamın lafız ve mana bakımından daha da güzelleştirilmesinin kaidelerinden bahseder. Bu kaidelere Edebi San'atlar da denir.Her şeyin güzellik cihetlerinden bilhassa Arabi terkiblerden bahseder, kelamın güzelliğini ve mukteza-yı hale mutabakatını ve vuzuh-u delaletini işitmeğe ve ruha mülayim ve hoş gelecek surette intisak, insicam, tertib ve intizamını bildiren usul ve kaidelerin ilmidir. Cemi olarak hepsine ulum-u bedi'a dendiği gibi, İlm-i bedi' diye de söylenir. İki kısma ayrılır.1- Muhassınat-ı maneviye : Kelamın manasına ait san'atlar. Tevriye, hüsn-ü ta'lil, üslub-u hakim..gibi.2- Muhassınat-ı lafziyye : Kelamın lafzına ait san'atlar. Seci', cinas gibi. (Bak: Bedi') (Osmanlıca'da yazılışı: ilm-i bedi')
beyan
- Belli, apaçık
- Söyleme, bildirme.
- Bir eserde, düşüncelerin, duyguların, hayallerin doğuş ve değerlerini, bunların anlatımında tutulacak yolları konu edinen bir edebiyat bilgisi dalı.
- Açıklama.
- Ticarete sunulacak yemlerde değer belirlemeye esas olan temel besin maddeleri oranlarının ve/veya iddia edilen özelliklerin yazılı olarak belirtilmesi.
- Belagat ilimlerinden ikincisi
- İzah. Açıklama. Anlatma. Açık söyleme.
- Declaration.
- Statement.
- Representation.
Türetilmiş Kelimeler (bis)
ilmi bedenilmi bediilmi belagatilmi adabilmi ahbarilmi ahlakilmi ahvali cevvilmi arzilmiilmi asarilmilm i ahcarilm i ahlakilm i arzilm i didanbeyanbeyan edenbeyan eden kimsebeyan ederekbeyan edici tescilbeyan edilen kıymetbeyan edilmesi zorunlubeyan etkisibeyan etmekbeyan sistemibeyabeyabanbeyadbeyadıkabeyadir