dışa açık ekonomi ne demek?
- Bir ülkenin mal, hizmet, sermaye ve işgücü gibi üretim faktörlerinin hareketleri açısından dünya ekonomisi ile bütünleşmesi.
- Outward-oriented economy.
dışa açık büyüme
- Dışsatım ve diğer kaynaklardan döviz gelirlerinin artırılması, ekonomide devlet müdahalesinin enaza indirilmesi, mal, üretim faktörleri ve döviz piyasalarında piyasa mekanizmasını egemen kılınması ve ekonominin dünya ekonomisiyle bütünleştirilmesi yönündeki çabaları içeren büyüme politikası.
- Outward-oriented growth.
dışa açık büyüme modeli
- Dışa açık büyümeye dayalı model.
- Outward-oriented growth model.
açık
- Açılmış, kapalı olmayan, kapalı karşıtı
- Engelsiz.
- Örtüsüz, çıplak.
- Boş.
- Görevlisi olmayan, boş (iş, görev), münhal.
- Aralığı çok.
- Çalışır durumda olan
- Kolay anlaşılır, vazıh
- Hiçbir perdeye basılmaksızın tellerin açık bırakıldığı veya tüm tellerin herhangi bir perdeden tek parmakla kapatıldığı durumlarda bile sık kullanılan akorların elde edilebildiği akortlama biçimi.
- Gelirin gideri karşılamaması durumu.
ekonomi
- İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, iktisat.
- Bu ilişkileri inceleyen bilim dalı, iktisat.
- Tutum.
- Bk. iktisat
- Yun. İktisad. Tutum. Geliri gideri hesaplıyarak lüzumsuz masrafı bırakıp artırmağa çalışmak. Ölçülü ve idareli harcamak. İnsanların sınırsız olan ihtiyaçlarıyla bunları sağlamaya yarayacak sınırlı imkan ve vasıtalar arasında mümkün olan azami uygunluğu temin için (sağlamak için) yapılan çalışma ve faaliyetler. Bu faaliyetlere hakim olan kaideleri inceleyen ilim.İktisadi hadiseler istihsal (üretim), istihlak (tüketim), mübadele (değişim) ve tevzi (bölüşüm, dağıtım) olmak üzere dört çeşite ayrılır. İktisat ilmi bu hadiselerin birbirleriyle olan ilişkileri, müvazeneleri (dengeleşimleri), teşkilatlanma ve idaresi bakımlarından şekillerini inceletmekte ve hadiselerin matematiki olarak mümkün modellerini bulmaya çalışmaktadır. Günümüzde iktisat politikaları büyük bir ehemmiyet kazanmıştır. İktisadi politikalar, bugünkü dünyamızda iki ana sisteme ayrılmıştır. 1- Kapitalizm; 2- Sosyalizm. Bunlar arasında zikredilen "karma ekonomi" şekli esas itibariyle bunlardan birine dahil edilmektedir. İslam iktisat sistemi bunlardan esastan ayrılmaktadır. Bu iki sistem, dünya hayatını esas alan maddeci sistemlerdir.Kapitalist sistem, emeği ferdi sermayeye sosyalist sistem, emeği devlet tahakkümüne bağlar. Kapitalist sistemde sermaye sahipleri, sosyalist sistemde devlet ve toplum adına bir grup hakim olur. Her iki sistem istismar "sömürme" ve tahakküme dayandığı için cemiyet hayatında anarşiyi ve ihtilalleri doğurmakta, insanlık, barış, huzur ve saadete ulaşamamaktadır.İslamiyet ise kapitalizmin ferdin istismarını; sosyalizmin kollektif tahakküm ve istismarını ortadan kaldırır. Herkesin kazancı, emeğine göre olur.
- Economy.
- Economics.
- Economy; economics.
- Thrift.
- Thriftiness.
Türetilmiş Kelimeler (bis)
dışa açık büyümedışa açık büyüme modelidışa açık sanayileşmedışa açıklık derecesidışa açıklık dizinidışa açıklık indeksidışa açıklık oranıdışa açılma indeksidışa akımlı izdışa akışlı bölgedışdış açıdış açı oluşturan iki siperdış açıkdış akışmaaçıkaçık açıkaçık açık söylemekaçık açınıkaçık adaçık adresaçık ağılaçık ağız aç kalmazaçık ağızlıaçık aktarımaçıaçı karşı açıaçı çekimiaçı fonksiyonuaçı freze bıçağı