zincirleme tasım ne demek?
- Her birinin sonucu sonrakinin öncülü olan tasımlar zinciri. Birinci önermenin yüklemi sonra gelenin öznesi olan ve böylece, birincinin öznesi ile sonuncunun yükleminin birleştiği sonuca değin sürüp giden çıkarımlar (tasımlar) zinciri. Ör. "Her A,B dir; Her B,C dir; Her C,D dir; Her D,E dir. Öyleyse Her A,E dir."
- Sorites.
- Sorite
zincirleme tepkileşim
- Bir kez tetiklenince etkileşimi sona dek sürdürecek tutarda erkeyi ya da özdeği kendi içinden sağlayabilen tepkileşim.
- Bir kez tetiklenince etkileşimi sona dek sürdürecek tutarda erkeyi ya da özdeği kendi içinden sağlayabilen tepkileşim.
- Chain reaction.
- Kettenreaktion
- Réaction en chaine
zincirleme tepkime
- Birden fazla tepkimenin yarattığı durum.
- Bir adımında çıkan ürünü, sonraki adımlarında gittikçe artıran tepkime türü.
- Chain reaction.
- Réaction en chaîne
tasım
- Doğru olarak kabul edilen iki yargıdan üçüncü bir yargı çıkarma temeline dayanan bir uslamlama yolu, kıyas.
- İki öncüllü çıkarım (dolaylı çıkarım): Ortak bir -> orta terimle birbirine bağlanabilen iki -> önermeden (iki önermede ortak bir terimin bulunması ile) yapılan çıkarım. Verilmiş iki önermeden, bu önermelerin içerdiğini içinde bulunduran bir üçüncü önermeyi çıkarma işlemi. kendilerinden çıkarım yapılan önermelere öncüller ( praemissa), bunlardan çıkarılan önermeye (conclusio) denir.tasımın şeması şöyledir: M-P (büyük önerme) S-P ( küçük önerme)_______S-P sonuçBüyük terim= P ile, küçük terim= S yi bağlayan orta terim= M dir. Orta terimin öncüllerde bulunduğu yere göre değişen dörttasım şekli (figür), her bir şeklin de kipleri (modus) vardır (toplam olarak 19 kip). Hertasım belli bir kipe göre kurulmuştur vetasımın kipi ile şekli arasında bir ilgi vardır: 1. Şekil 2. Şekil 3. Şekil 4. Şekil M----P P----M M----P P----M S----M S----M M----S M----S ______ ______ ______ ______ S----P S----P S----P S----P Örnek: Birinci şeklin kipleri ( öncüllerin tümel yada tikel, olumlu yada olumsuz oluşuna göre 4 kipe bölünür): Barbara, celarent, Darii, Ferio.Bunlar da : a = tümel olumlu e = tümel olumsuz İ = tikel olumlu o = tikel olumsuzu gösterirler.( Ör. Barbara : üç a ile üç önermenin de tümel olumlu olduğunu gösteriyor.)
- Syllogism.
- Syllogisme
- Syllogismos
Türetilmiş Kelimeler (bis)
zincirleme tepkileşimzincirleme tepkimezincirleme ad tamlamasızincirleme aramazincirleme borçlancızincirleme borçlanımzincirleme borçlularzincirlemezincirleme dosyazincirleme isim tamlamasızincirleme izafetzincirleme kazazincirlezincirzincir ağırlıkzincir ayar vidasizincir baklasızincir başlatıcı kodonlartasımtasım biçimitasım ile bilinenden bilinmeyeni çıkarmaktasım kalıbıtasımlamatasımlamaktasımsaltasımsal çıkarımtasımsal çıkarım genel kalıbıtasımsal mantıktası tarağı toplamaktastas biçimli projektörtas delecek kalemtas dolusutas gibi