yorumsal tutarsız önerme ne demek?
- Bk. tutarsız önerme.
tutarsız önerme
- Tutarlı olmayan önerme. || Anl. mantıkça yanlış önerme. Krş.. dizimseltutarsız önerme Örn. ( )
- Unsatisfiable sentence.
- Énoncé insatisfaisable
yorumsal
- Yorumla ilgili.
yorumsal anlam
- Bir biçimsel dilde belli bir düzgün deyimin belli bir yorumda kazandığıyorumsal anlam, bu yoruma göre düzgün deyime bağlanan nesne demektir. || Kaplam ya da içlemyorumsal anlamdır.
- Semantical meaning.
- Signification sémantique
tutarsız
- Davranışlarında kendi kendisiyle uyum kurmayan (insan).
- Tutarlı olmayan, aralarında çelişki bulunan, insicamsız
- Düşünmede mantık eksikliği.
- İki önerme arasındaki bağlantıda ikinci birincinin sonucu gibi gösterilir, oysa gerçekte birinciden böyle bir sonuç çıkarılamaz.
- Incoherent.
- Inconsistent.
- Contradictious.
- Inconsequent.
- Inconsequential.
- Double-minded.
önerme
- Kabul edilmesi için öne sürülen düşünce, teklif.
- Bir savı öne süren veya bir durumu dile getiren cümle, belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim, kaziye.
- Önermek işi.
- Bir yargı içeren, doğru ya da yanlış olabilen sav.
- (Klasik mantıkta).-5- Yargının sözlerle dile gelişi; doğru ya da yanlış olabilen bir anlatım. // Modern mantıkçılar doğru ya da yanlış olabilen anlatım yanında belirsiz kalan bir anlatım da bulunduğuna dikkati çekmişlerdir.önerme mantıksal terim olarak temel anlamını modern mantıkta kazanmıştır. B. Russellönermeden "İlk planda bir şeyi ya doğru olarak ya da yanlış olarak dile getiren sözler kuruluşu."nu anlar; örneğin: 2x2=4 de 2x2=5 de birerönermedir; "Sokrates bir insandır." "Sokrates bir insan değildir." de birerönermedirler; önemli olanönermedenönerme görevini ayırmaktır.önerme görevi bir anlatımda bu anlatımı kuran bir ya da daha çok belirsiz parçayı, bu parçalara değer yüklendiğinde birönerme kılacak olan anlatımdır. Ör. "X bir insandır." X belirsiz kaldığı sürece buönerme ne doğrudur ne yanlış; X e bir değer verilirse bundan doğru ya da yanlış birönerme çıkar.
- Bir savı öne süren ya da bir durumu dile getiren (genellikle bildiri kipinde olan) bir tümce; belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim. || Bir önermenin kaplamı kendi doğruluk değeri, içlemi de öne sürdüğü sav ya da dile getirdiği durumdur. Dizimsel türü: p. Anl. bildirsel tümce, kapalı tamdeyim, kapalıönerme, sıfırlı yüklem, sıfırlı tamdeyim. Krş.. çekirdekönerme, yalınçönerme, bileşikönerme, tekilönerme, genelönerme, doğruönerme, yanlışönerme, geçerliönerme, tutarlı önerme.
- Önesürüş.
- Sav ya da durum.
- Sentence,.
- Statement,.
Türetilmiş Kelimeler (bis)
yorumsalyorumsal anlamyorumsal dizgeyorumsal eksikli ilksavlı kuramyorumsal eksiksiz ilksavlı kuramyorumsal eksiksiz olamayan kuramyorumsal sonuçyorumsal sözeden dilyorumsal tanımyorumsal tutarlı önermeyorumyorum biçimiyorum davasıyorum yapmakyorum yapmayantutarsıztutarsız formültutarsız kestiricitutarsız önermetutarsız önerme kümesitutarsız ve anlaşılmaz konuşmaktutarsızcatutarsızlaşmatutarsızlaşmaktutarsızlıktutartutar para birimitutar yeri kalmamaktutaraktutaraklı