karşılıklı koşullu önerme ne demek?

  1. Bk. karşılıklı-koşullu.

karşılıklı koşullu değillemesi

  1. Bk. tekil-evetleme.

karşılıklı

  1. İki kişi veya iki topluluğun arasında geçen ve karşılaşılan harekete eş değer bir hareketle beliren, mütekabil.
  2. Birbirine karşı bulunan
  3. Birbirlerine karşılık olarak
  4. Birbiriyle ilgili olarak.
  5. Eşitlik gibi her iki yönde geçerli olan (bağlantı). (Ör. a b ye eşitse b de a ya eşittir.)
  6. Koşullu önermelerde koşulun sonuç, sonucun koşul olmasıyle kurulan (önerme). (Ör. Bir üçgen eşkenarsa üç açısı birbirine eşittir; bir üçgenin üç açısı birbirine eşitse o üçgen eşkenardır.)
  7. Kaplamları aynı olan (kavramlar). (Ör. eşkenarlı üçgen-eşaçılı üçgen.) bk. eşgeçerli, eşdeğerli
  8. (en)Reciprocating.
  9. (en)Opposing.
  10. (en)Opposed.

koşullu

  1. Şartlı
  2. Şartlanmış olan.
  3. Anaeklemi koşul eklemi olan bileşik önerme: koşullu önerme.
  4. (en)Conditional.
  5. (en)Conditioned.
  6. (fr)Implication

önerme

  1. Kabul edilmesi için öne sürülen düşünce, teklif.
  2. Bir savı öne süren veya bir durumu dile getiren cümle, belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim, kaziye.
  3. Önermek işi.
  4. Bir yargı içeren, doğru ya da yanlış olabilen sav.
  5. (Klasik mantıkta).-5- Yargının sözlerle dile gelişi; doğru ya da yanlış olabilen bir anlatım. // Modern mantıkçılar doğru ya da yanlış olabilen anlatım yanında belirsiz kalan bir anlatım da bulunduğuna dikkati çekmişlerdir.önerme mantıksal terim olarak temel anlamını modern mantıkta kazanmıştır. B. Russellönermeden "İlk planda bir şeyi ya doğru olarak ya da yanlış olarak dile getiren sözler kuruluşu."nu anlar; örneğin: 2x2=4 de 2x2=5 de birerönermedir; "Sokrates bir insandır." "Sokrates bir insan değildir." de birerönermedirler; önemli olanönermedenönerme görevini ayırmaktır.önerme görevi bir anlatımda bu anlatımı kuran bir ya da daha çok belirsiz parçayı, bu parçalara değer yüklendiğinde birönerme kılacak olan anlatımdır. Ör. "X bir insandır." X belirsiz kaldığı sürece buönerme ne doğrudur ne yanlış; X e bir değer verilirse bundan doğru ya da yanlış birönerme çıkar.
  6. Bir savı öne süren ya da bir durumu dile getiren (genellikle bildiri kipinde olan) bir tümce; belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim. || Bir önermenin kaplamı kendi doğruluk değeri, içlemi de öne sürdüğü sav ya da dile getirdiği durumdur. Dizimsel türü: p. Anl. bildirsel tümce, kapalı tamdeyim, kapalıönerme, sıfırlı yüklem, sıfırlı tamdeyim. Krş.. çekirdekönerme, yalınçönerme, bileşikönerme, tekilönerme, genelönerme, doğruönerme, yanlışönerme, geçerliönerme, tutarlı önerme.
  7. Önesürüş.
  8. Sav ya da durum.
  9. (en)Sentence,.
  10. (en)Statement,.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

karşılıklı koşullu değillemesikarşılıklıkarşılıklı akreditifkarşılıklı aktarmakarşılıklı alacaklarkarşılıklı alıp vermekarşılıklı alıp vermekkarşılıklı anlaşarakkarşılıklı anlaşma ilekarşılıklı anlayışkarşılıklı asalaklıkkarşılıklarkarşılıkkarşılık beklemeden yapılankarşılık beklemekkarşılık beklememekarşılık borçlancısıkoşullukoşullu adreskoşullu aktarımkoşullu aktarmakoşullu atlamakoşullu bağlanımkoşullu beklenen değerkoşullu beklentikoşullu biçimkoşullu biçimlendirmekoşulla salıvermekoşullamakoşullamakkoşullandırmakoşullandırmak
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın