kısaltma kuralı ne demek?

  1. (en)Cancellation law.
  2. (fr)Propriété de simplification

cancellation

  1. İptal
  2. Silme, bozma
  3. Kaldırılma, çıkarma
  4. Fesih, damga (pul), iptal damgası
  5. Geçersiz kılma

kısaltma kelime

  1. Birkaç kelimeden oluşan kurum ve kuruluş adlarıyla, kitap, dergi ve yön adlarının genellikle her kelimesinin ilk harfi alınarak kurulmuş kelime: AKDTYK (Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri), ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), BM (Birleşmiş Milletler), THY (Türk Hava Yolları), NATO (North Atlantic Treaty Organization), DSİ (Devlet Su İşleri), KB (Kutadgu Bilig), TD (Türk Dili), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi), GB (Güneybatı), KD (Kuzeydoğu) vb. Ayrıca bk. kısaltma.

kısaltma grupları

  1. Ad-fiil, sıfat-fiil, zarf-fiil gibi kelime gruplarından kısalmış ya da cümlelerin aşınma, kısalma ve kalıplaşması ile oluşmuş bulunan kelime grupları. İki ad ögesinden meydana gelen bu gruplarda vurgu ikinci öge üzerindedir. Başlıca türleri bulunma, çıkma (ayrılma), isnat, vasıta, yönelme ve yükleme gruplarıdır. Ayrıntı için bunlara bk.

kuralı

  1. Kurasını çekmiş, askere gitmeyi bekleyen (asker)

Türetilmiş Kelimeler (bis)

kısaltma kelimekısaltma gruplarıkısaltmakısaltmacakısaltmakkısaltmalıkısaltmalı kelimekısaltmalı sözcükkısaltmamakkısaltkısaltıcı tanımkısaltılmakısaltılmakkısaltılmamışkısalkısalaştırılmışkısalıkkısalışkısalmakuralıkuralı açıklakuralı geçkuralı uygulamakkuralkural açıklamasıkural alkural alırkural bazlı iktisat politikasıkurakura çekmekkura efradıkura ile askere almakkura ile askerlikkurkur bandı sistemikur davranışıkur dosyası eklekur farkı
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın