kısaltma ne demek?
- Kısaltmak işi, taksir.
- Kısaltılmış ad veya söz, iktisar.
- Belirli bir örgüt, küme ya da birliğin adı olan sözcüklerin ilk harflerinden oluşan yeni sözcük. (UNESCO, IFLA gibi.) 2- [İng. abreveation]: Sözcüklerin ilk hecesinin birleştirilmesiyle oluşan yeni sözcük (Pet-Kim gibi.)
- Acronomy, abreveation.
- Compress.
- Abbr.
- Shortening.
- Compendium.
- Abbreviation.
- Abridgement.
- Compression.
- Condensation.
- Curtailment.
- Retrenchment.
- Summary.
- Abridgment.
- Contraction.
- Abridging.
- Brachylogy.
- Résumé.
kısaltmak
- Kısa duruma getirmek
- Kısa gibi göstermek.
- Shorten.
- Make shorter.
- Abbreviate.
- Abridge.
- Summarize.
- Cancel.
- Clip.
- Compress.
kısaltma grupları
- Ad-fiil, sıfat-fiil, zarf-fiil gibi kelime gruplarından kısalmış ya da cümlelerin aşınma, kısalma ve kalıplaşması ile oluşmuş bulunan kelime grupları. İki ad ögesinden meydana gelen bu gruplarda vurgu ikinci öge üzerindedir. Başlıca türleri bulunma, çıkma (ayrılma), isnat, vasıta, yönelme ve yükleme gruplarıdır. Ayrıntı için bunlara bk.
kısaltma kelime
- Birkaç kelimeden oluşan kurum ve kuruluş adlarıyla, kitap, dergi ve yön adlarının genellikle her kelimesinin ilk harfi alınarak kurulmuş kelime: AKDTYK (Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri), ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), BM (Birleşmiş Milletler), THY (Türk Hava Yolları), NATO (North Atlantic Treaty Organization), DSİ (Devlet Su İşleri), KB (Kutadgu Bilig), TD (Türk Dili), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi), GB (Güneybatı), KD (Kuzeydoğu) vb. Ayrıca bk. kısaltma.