ilgeçten sıfat ne demek?

  1. Bir adla birlikte, başka bir adın önüne gelerek sıfat görevinde kullanılan ilgeç: Gül gibi kız; Nur topu gibi çocuk; Aslan gibi adam; Avuç kadar yer; Sana göre iş vb.

ilgeçten ad

  1. Aslında ilgeç olan sözcüğün iyelik eki alarak ad olmuş biçimi: Senin gibisini görmedim; Bu kadarı fazla; Bana göresini bulamadım; Ondan sonrasını hatırlamıyorum; Buradan ötesini görmedim vb.

ilgeç

  1. Edat: Ev gibi huzur köşesi olmaz. Çocuk sabaha karşı uyudu.
  2. (Derleme.. edat, ilgiç) Bir sözcükten sonra gelerek, o sözcükle ötekiler arasında, ilgi kuran sözcük. Türkçede, ilgeçten önce gelen adın girdiği hale göre,ilgeç türleri meydana gelir: Yalınsılilgeç, yönelmeliilgeç, bağlamalıilgeç, çıkmalıilgeç. Ev gibi huzur köşesi bulunmaz; Çocuk sabaha karşı uyudu; Yola kadar yürümek gerek; Senin için yapmayacağı iş yoktur; Ondan yana olma vb.
  3. (en)Particle.
  4. (en)Preposition.
  5. (en)Postposition.
  6. (en)Preposition edat.
  7. (en)Postposition, partide.
  8. (fr)Postposition, particule

sıfat

  1. Bir kimsenin görev, ödev, toplumsal veya hukuki bakımdan yeri ve özelliği
  2. Bir ismi, nitelik, nicelik, yer, sıra vb. bakımından niteleyen, belirten kelime, ön ad.
  3. Yüz, kılık ve dış görünüş
  4. Bk. sıfat
  5. (Derleme.. san, ulak, katmaç) Bir adı niteleyen veya belirten sözcük: Beyaz ev, güzel çocuk, beş gün, bu kitap, hangi kız, bazı olaylar vb.
  6. Bk. öznitelik
  7. Bk. yüklenç
  8. Tabi tohumlama.
  9. Bir kimse veya şeyin hal ve vasfı, keyfiyeti.
  10. (Sıfat. C.) Sıfatlar, vasıflar. (Osmanlıca'da yazılışı: sıfât)

Türetilmiş Kelimeler (bis)

ilgeçten adilgeçilgeçliilgeçli tamlamailgeçli tümleçilgeçli tümleç birliğisıfatsıfat zamirsıfat cinsindensıfat eklerisıfat fiilsıfat fiil grubusıfat gibi kullanılansıfat ı adediyesıfat ı adediyye i tevzıiyyesıfat ı tavsıfiyyesıfakSIsı birimlerisıabSIADHsıba
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın