unvan ne demek?
- Bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san
- Şahıs adlarıyla bir arada kullanılarak nezakete yönelik bir hitap biçimini veya şahsın ailedeki, topluluk ve toplumdaki mevkini ve akrabalık derecesini gösteren ad: Kağan, tegin, erkin, beg, hatun, paşa, ağa, hanım, abla, dede, amca, teyze, yange, bacı vb.
- Bk. san
- Title.
- Title san.
- Apposition.
- Opposition
san
- Ün, şan, şöhret
- Saygı veya belirtme sözü, unvan.
- Herhangi bir şeyi, neyse o yapan nitelik, kip karşıtı.
- (Derleme.. unvan sıfatı, unvan grubu) Özel addan önce veya sonra kullanılan sıfat görevli ad: Sultan Ahmet, Ayşe Sultan; Hemşire Ayşe, Ayşe Hemşire; Öğretmen Gül, Gül Öğretmen; Paşa Kâzım, Kâzım Paşa; Binbaşı Ali, Ali Binbaşı; Çavuş Hasan, Hasan Çavuş vb.
- Dilek, istek, arzu.
- Şöhret, ün.
- Nişan, alamet, iz.
- "Benzer, andırır" manalarına gelerek birleşik kelimeler yapılır.
- Sağlam ve muhkem yer.
- Esteem.
unvan grubu
- Bir şahıs adı ile bir unvan ve akrabalık gösteren adın eksiz olarak yanyana gelerek oluşturduğu belirtme grubu. Unvan gösteren ad şahıs adından önce de sonra da gelebilir; şahıs adı birleşik bir ad olabilir: Bilge Kağan, İlbilge Hatun, Köl Tigin, Mimar Sinan, Mütercim Asım, Süleyman Şah, Mustafa Kemal Paşa, Turgut Reis, Ali Çavuş, Mehmet Ağa, Gülsüm Bacı, Sıdıka Öğretmen, Ahmet Bey, Şair Nigâr Hanımefendi, Zekiye Hatun, Rukiye Teyze, Mehlika Sultan, Hasan Kaptan, Muallim Naci, Vali Reşit Galip, Binbaşı Cahit, General Kâzım Karabekir vb. Ünvan gruplarında vurgu birinci öge üzerindedir.
unvan veren
- Titular