taşıyıcı aracılı geçiş ne demek?

  1. İlaçların kendilerine özgül bir taşıyıcı molekül aracılığında zarlardan geçişini sağlayan etkin taşınma ve kolaylaştırılmış difüzyon olaylarına verilen ad.
  2. (en)Carrier-mediated transport.

taşıyıcı

  1. Taşıma işini yapan kimse veya şey.
  2. Ücretle yük taşıyarak geçinen kimse, yükçü, hamal.
  3. Kendisi hastalığa yakalanmaksızın o hastalığın sebebi olan mikrobu taşıyan kimse veya hayvan, portör.
  4. Para karşılığında yük taşıyan kişi.
  5. Gölge oyunu tasvirlerini vedonatımlıklarını taşıyan kişi.
  6. Büyük ölçekteki tepkime sisteminde katalizörü desteklemek (tutmak) üzere kullanılan diatome toprağı gibi nötral bir madde.
  7. Kromatografide analizlenecek ve ayrılacak uçucu karışımı kromatografik kolonada sürüklemek amacı ile kullanılan gaz.
  8. Kimyasal veya biyolojik araştırmalarda radyoaktif iz atomları içeren maddenin radyoaktif olmayan atomlarından oluşmuş madde.
  9. Vitamin ve mineral gibi çok küçük miktarlardaki etkin maddelerin yemlere bağdaşık olarak karıştırılabilmesini kolaylaştırmak amacıyla kullanılan kepek, nişasta gibi yenebilir dolgu maddeleri.
  10. Özgün besin maddelerinin, metabolitlerin, iyonların veya proteinlerin zardan geçişini sağlamak için bir zara yerleşmiş olan proteinler.

taşıyıcı akım

  1. Bir iletim yolunun taşıma sığasını artırmak için, taşınacak sıktıkta akım ile kiplenen, daha yüksek sıklıkta dalgalı akım. Bir iletim yolu değişik sıklıkta birçoktaşıyıcı akımı birden kaldırabilir.
  2. Bir iletim yolunun taşıma sığasını artırmak için, taşınacak sıktıkta akım ile kiplenen, daha yüksek sıklıkta dalgalı akım. Bir iletim yolu değişik sıklıkta birçoktaşıyıcı akımı birden kaldırabilir.
  3. (en)Carrier current.
  4. (al)Trägerstrom
  5. (fr)Courant porteur

aracılı

  1. Doğrudan olmayan, dolaylı.
  2. (en)Indirect

geçiş

  1. Geçme işi veya biçimi
  2. Herhangi bir durumdaki değişme, intikal.
  3. Resimde iki ayrı rengi birbirine bağlayan ara ton.
  4. Ses organlarının bir durumdan ötekine geçmesi.
  5. Bir parça süresince bir tondan başka bir tona atlama.
  6. Bir öğecik eksiciğinin ya da bir çekirdeğin uyarılmış bir halden daha düşük erkeli kararlı bir hale dönmesi ya da bunun tersi olay;geçişler belli tutarda erke salımı ya da erke soğurumu ile olur.
  7. Intikal.~ töresi: intikalî hukuk (bk. çağlararası töre).
  8. Filmin çeşitli sinema aygıtlarının düzeneğinde ileriye ya da geriye doğru düzenli devinimi; özellikle filmin alıcı ya da gösterici penceresi önünde devinimi.
  9. Çeşitli etkenler yüzünden, dizgenin bir nicem durusundan başka bir nicem durusuna atlaması.
  10. Bağırsakların boşalması.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

taşıyıcıtaşıyıcı akımtaşıyıcı alındısıtaşıyıcı alttakımtaşıyıcı bacaktaşıyıcı banttaşıyıcı bastırmataşıyıcı dalgataşıyıcı duvartaşıyıcı eklem bacaklılararacılıaracılı çekaracılı kabularacılı ödemearacılı satışaracılı vergi bildirimiaracılığı ilearacılığıylaaracılıkaracılık edenaracıaracı adıaracı alış satımcasıaracı bankaaracı borçlanımı
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın