sitrik asit devri ne demek?

  1. Bk. Krebs devri

krebs devri

  1. Mitokondri matriksinde, besin maddelerinin aynşması ile oluşan asetil gruplanmn oksitlenerek karbondioksit hâline dönüştüğü, ara metabolitlerin indirgenerek ATP sentezinde kullanıldığı, asetil koenzim A ile başlayarak, sitrik asit, cis-akonitik asit, izositrat, alfa-keto glutarik asit, süksinik koenzim A, süksinik asit, fumarik asit, malik asit ve okzaloasetik asit şeklinde devir yapan, reaksiyon dizisi. Aerobik solunumda proteinlerin, yağların ve özellikle karbohidratların parçalandığı ara ürünler mitokondri matriksinde bu reaksiyonlara girerler. Sitrik asit devri, trikarboksilik asit devri, TCA devri.
  2. (en)Krebs cycle, citric acid cycle, tricarboxylic acid cycle.
  3. (fr)Cycle de Krebs, cycle citrique acide, cycle d'acide tricarbonique

sitrik asit döngüsü

  1. Glikoz, yağ asitleri ve birçok aminoasidin oksidasyonundan kaynaklanan asetil artıklarının karbondiokside oksidasyonunu sağlayan indirgenmiş elektron taşıyıcılarının (NADH+H+ ve FADH2) oluştuğu mitokondrionda gerçekleşen döngü biçiminde bir seri enzimatik reaksiyon, Krebs döngüsü, trikarboksilik asit döngüsü, TCA döngüsü.
  2. (en)Citric acid cycle.

sitrik asit fermentasyonu

  1. Citromyces pfefferianus denen küf mantarının oksijen etkisi ile şekeri sitrik asit hâline çevirmesi.
  2. (en)Fermentation of citric acid.
  3. (fr)Fermentation d'acide citrique

asit

  1. Turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirmek özelliğinde olan ve birleşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli birleşik, hamız.
  2. Bk. ekşit
  3. Bir çözeltiye H+ iyonu (proton) çıkaran madde.
  4. Suda çözündüğünde hidronyum yükünü H3O+ veren kimyasalözdek. (Yapısındaki hidrojenleri, baz kökleri ya da metallerle yer değiştirerek tuzları oluşturur, pH ölçeğinde 0-7 arasında değer gösterirler.)
  5. (Bronsted) Proton verme yatkınlığı olan kimyasal bileşik.
  6. (Lewis) Ortaklanmamış elektron çifti ya da çiftlerini almaya yatkın olan kimyasal özdek.
  7. Bir çözeltiye hidrojen iyonu veren, suda çözündüğü zaman hidrojen iyonları açığa çıkaran, bileşimindeki hidrojenin yerine herhangi bir mineral alarak tuz meydana getirebilen ve turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirme özelliği olan hidrojenli bileşim.
  8. Fr. Terkibindeki hidrojenin yerine element alarak tuz meydana gelmesine sebep olan ve mavi turnusolü kırmızıya çevirmek hasiyetinde hidrojenli birleşik hamız.
  9. Alkali maddenin tersi özellikler taşıyan, turnusolün mavi rengini kırmızıya çeviren, suda eridiği zaman hidrojen iyonları meydana getiren hidrojenli bileşik.
  10. (en)Acid, Osm. hamız.

devri

  1. Bkz. periyodik
  2. Devirli.
  3. Devirle ilgili.
  4. Bk. çevril
  5. Düzenli aralıklarla oluşan
  6. Bk. dönemsel
  7. (en)Periodic, occurring at regular intervals, recurrent; cyclic; seasonal, periodical.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

sitrik asit döngüsüsitrik asit fermentasyonusitrik asit siklususitrik asit tuzusitrik asitsitriksitrikninsitrsitrakonik asitsitralsitratsitrat buffer çözeltisisitsit aboutsit alanısit backsit cross leggedasitasit albüminasit alkolasit amitasit anhidritiasit anyonik sürfektanlarasit ayrışma sabitiasit azitasit banyosuasit baz belirteçleriasiasi gençasi gençlikasiaasia minor
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın