kalkınma ekonomisi ne demek?

  1. Bk. kalkınma iktisadı

kalkınma iktisadı

  1. İktisaden geri kalmışlığın kuramını oluşturan ve uzun dönem iktisadi kalkınmanın sağlanmasına yönelik politika ve çözümlemeleri araştıran makroiktisadın bir alt dalı.
  2. (en)Development economics.

kalkınma

  1. Kalkınmak işi
  2. İyileşme, şifa bulma
  3. Bir ekonomide halkın değer yargıları, dünya görüşü ile tüketim ve davranış kalıplarındaki değişmeleri içeren toplumsal ve kuramsal yapıda dönüşüme yol açan büyüme.
  4. (en)Reconstruction.
  5. (en)Development.
  6. (en)Progress.
  7. (en)Improvement.
  8. (en)Recovery.

kalkınma bankacılığı

  1. Sermaye piyasasının gelişmediği ülkelerde, yatırım sermayesi yetersizliğini gidermek ve teknik yardım sağlamak yoluyla girişimcilerin temel sanayilere yatırım yapmak konusundaki korku ve kararsızlıklarını ortadan kaldırarak sanayileşmeyi hızlandırmak amacıyla etkinlikte bulunan bankacılık.
  2. (en)Development banking.

ekonomi

  1. İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, iktisat.
  2. Bu ilişkileri inceleyen bilim dalı, iktisat.
  3. Tutum.
  4. Bk. iktisat
  5. Yun. İktisad. Tutum. Geliri gideri hesaplıyarak lüzumsuz masrafı bırakıp artırmağa çalışmak. Ölçülü ve idareli harcamak. İnsanların sınırsız olan ihtiyaçlarıyla bunları sağlamaya yarayacak sınırlı imkan ve vasıtalar arasında mümkün olan azami uygunluğu temin için (sağlamak için) yapılan çalışma ve faaliyetler. Bu faaliyetlere hakim olan kaideleri inceleyen ilim.İktisadi hadiseler istihsal (üretim), istihlak (tüketim), mübadele (değişim) ve tevzi (bölüşüm, dağıtım) olmak üzere dört çeşite ayrılır. İktisat ilmi bu hadiselerin birbirleriyle olan ilişkileri, müvazeneleri (dengeleşimleri), teşkilatlanma ve idaresi bakımlarından şekillerini inceletmekte ve hadiselerin matematiki olarak mümkün modellerini bulmaya çalışmaktadır. Günümüzde iktisat politikaları büyük bir ehemmiyet kazanmıştır. İktisadi politikalar, bugünkü dünyamızda iki ana sisteme ayrılmıştır. 1- Kapitalizm; 2- Sosyalizm. Bunlar arasında zikredilen "karma ekonomi" şekli esas itibariyle bunlardan birine dahil edilmektedir. İslam iktisat sistemi bunlardan esastan ayrılmaktadır. Bu iki sistem, dünya hayatını esas alan maddeci sistemlerdir.Kapitalist sistem, emeği ferdi sermayeye sosyalist sistem, emeği devlet tahakkümüne bağlar. Kapitalist sistemde sermaye sahipleri, sosyalist sistemde devlet ve toplum adına bir grup hakim olur. Her iki sistem istismar "sömürme" ve tahakküme dayandığı için cemiyet hayatında anarşiyi ve ihtilalleri doğurmakta, insanlık, barış, huzur ve saadete ulaşamamaktadır.İslamiyet ise kapitalizmin ferdin istismarını; sosyalizmin kollektif tahakküm ve istismarını ortadan kaldırır. Herkesin kazancı, emeğine göre olur.
  6. (en)Economy.
  7. (en)Economics.
  8. (en)Economy; economics.
  9. (en)Thrift.
  10. (en)Thriftiness.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

kalkınmakalkınma bankacılığıkalkınma hızıkalkınma için bölgesel işbirliği örgütükalkınma için bölgesel işbirliği teşkilatıkalkınma iktisadıkalkınma ile ilgilikalkınma izlemikalkınma kredisikalkınma kutuplarıkalkındırmakalkındırmakkalkındırmamakkalkınışkalkıkkalkık burunkalkık burunlukalkık kenarlı şapkakalkık uçluekonomisi meyve ihracatına dayalı küçük ülkeekonomistekonomiekonomi biçimleriekonomi bilimiekonomi bölümüekonomi classekonometriekonometrikekonometrik model
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın