istiarei meknıye ne demek?
- Bk. kapalı iğretileme
kapalı iğretileme
- (Söz sanatı terimi) İğretili ile birlikte iğretiye değgin bir hal söylemek yoliyle yapılan iğretileme. «Gözümden uyku akıyor» dediğimiz zaman iğretili olan uykuyu söylemekle beraber benzettiğimiz ve iğreti olarak aldığımız suyu değil, onun akma halini anarak yaptığımız iğretileme gibi.
istiarei mekniye
- (Kapalı istiare) Teşbihin temel unsurlarından yalnız benzetilenle yapılan istiare. Mesela: Merhum Mehmed Akif'in:Şu karşımızda mahşer kudursa, çıldırsa,Denizler ordu, bulutlar donanma yağdırsa,Değil mi ortada bir sine çarpıyor, yılmaz.Cihan yıkılsa, emin ol bu cephe sarsılmaz...beyitlerinde düşman kalabalığı evvela mahşere benzetilerek açık istiare yapmış, sonra o mahşer bir köpeğe teşbih edilerek, fakat müşebbehün bih'i (kendisine benzetileni) zikredilmeyerek onun levazımatından olan "çıldırsa" ve "kudursa" kelimeleri irad olunarak bir kapalı istiare yapılmıştır. (Osmanlıca'da yazılışı: istiare-i mekniye)
istiarei musarraha
- Bk. açık iğretileme
- (Açık istiare) Teşbihin iki temel unsurundan yalnız kendisine benzetilen ile yapılan istiare.Mesela: Büyük alimlere; ayaklı kütüphane veya yaşlı kimselere hayatının son baharında denilmesi gibi. (Osmanlıca'da yazılışı: istiare-i musarraha)