insan tümör virüsleri ne demek?

  1. İnsanda tümör oluşmasına sebep olan ve nükleik asit olarak çift iplikli DNA içeren bir grup virüs. T lenfosit kanserine sebep olan HTLV virüsleri, Burkitt lenfoması ve nazofarinks kanserine sebep olan EBV (Epstein Barr virüsü), servikal kanserlere sebep olan papilloma virüsü, kazanılmış bağışıklık noksanlığına (AIDS) sebep olan HIV virüsleri gibi.

insan

  1. İki eli olan, iki ayak üzerinde dolaşan, sözle anlaşan, akıl ve düşünme yeteneği olan en gelişmiş canlı.
  2. Bu türden olan canlı.
  3. Kişi, şahıs, âdemoğlu, âdem evladı
  4. Huy ve ahlak yönünden üstün nitelikli (kimse).
  5. Memeliler (Mammalia) sınıfının,insangiller (Hominidae) familyasından, iki ayağı üzerinde duran ve yürüyen, kolları kısa, vücudunun birçok yerlerinde tüyler azalmış, çeneleri belirli, beyinleri çok gelişmiş, kafatası yuvarlak ve yüz açısı yüksek, konuşabilen tek yaratık.
  6. (Bu kelimenin aslı, lugat alimlerince "ins" den geldiği söylenir. Kamusta da kufiun'a göre "Nisyan" kelimesinden geldiği zikredilmektedir.)Akıl, şuur ve iman ile diğer canlılardan ayrı, Cenab-ı Hakk'ın en mükerrem yarattığı mahluku olup, Rabbani ni'metleri unutkanlığı dolayısıyla insan denilmiş.
  7. (en)Modern man.
  8. (en)Hominid.
  9. (en)Human.
  10. (en)Anthropo-.

insan aklını aşan

  1. (en)Transcendent.

tümör

  1. Ur.
  2. (Yun. neos: genç; plasma: şekil) Hücrelerin anormal çoğalmasıyla oluşan büyüme. Çoğalan hücreler ya o bölgede kalır (iyi huylutümör) ya da çoğalmaya devam eden hücreler organizmanın diğer bölgelerine yayılarak metastaz yapar (habistümör: kötü huylutümör). Neoplasm.
  3. Organizmadaki hücrelerden herhangi birinin özerklik kazanarak sınırsız, ama--cşi--z, ilerleyici ve kontrol edilemez tarzda çoğalmasıyla oluşan, düzenli bir doku organizasyonuna sahip olamayan, başlatıcı neden ortadan kaldırılsa dahi gelişmeye, en azından var olmaya devam eden, yeni ve normal dışı doku kitlesi, neoplazi, neoplazm, neoplazma.
  4. Genel bir anlamda herhangi bir yerel şişkinlik, yangının belli başlı belirtilerinden bir tanesi.
  5. Ur.
  6. (en)Growth.
  7. (en)Tumour.
  8. (en)Growth ur.
  9. (en)Tumor.
  10. (en)Vegetation.

virüs

  1. Bulaşıcı hastalıklara yol açan mikrop.
  2. Bilgisayar programlarında bozulmaya sebep olan etken.
  3. Bilgisayarda sistem öz kaynaklarını gereksiz olarak kullanan ve belleği bozan, kendini kopyalayarak üreten, bulaşmış olduğu yazılım çağrıldığında harekete geçen program.
  4. Canlı hücrelerde yaşayan, metabolizmaları bulunmayan, oksijen kullanılmayan, makromoleküller oluşturmayan büyümeyen veya ölmeyen, fakat sadece canlı hücrelerde üreyen, biçimleri bakterininkilere benzeyen, birçok hastalığa yol açan, ancak elektron mikroskobunda belirlenebilecek kadar küçük olan, protein ve nükleik asitlerden oluşan enfeksiyon yapıcı madde.
  5. Ancak elektron mikroskobuyla görülebilen, özel filtrelerden geçebilen, yalnızca canlı hücreler içerisinde üreyebilen, RNA veya DNA kitlesinden oluşmuş, herhangi bir metabolik işlev göstermeyen mikroorganizma.
  6. (en)Virus.
  7. (en)Germ.
  8. (en)Viral.
  9. (en)Virüs.
  10. (al)Virus

Türetilmiş Kelimeler (bis)

insaninsan aklını aşaninsan anatomisiinsan ayağı değmemişinsan ayaktan, at tırnaktan kaparinsan azmanıinsan babesiozisiinsan bağışıklık yetersizliği virüsüinsan bakısıinsan başlıinsainsaat derziinsaat sahasiinsafinsaf etmektümörtümör baskılayıcı genlertümör başlatılmasıtümör belirteçleritümör bilimitümör depreşmesitümör dev hücresitümör ilerlemesitümör inisiyasyonutümör invazyonutümtüm adtüm adlartüm adları bultüm ağ
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın