halkbilimsel gerileme ne demek?
- Tarihsel, toplumsal, kültürel, ekonomik ve daha birçok etkenler altında kalan kimi halkbilim ürün ve olaylarının öz biçimleriyle olgularını yitirerek seçkin kültürüne dönüşmelerini içeren oluşum, bk. halkbilim ürünü, halkbilim olayı, seçkin kültürü, tapıncak. krş. geleneksel gerileme, göreneksel gerileme, boşinançsal gerileme.
- Regression of folklore.
- Regression folklorique
halkbilimsel gelenek
- Bk. gelenek.
halkbilimsel görenek
- Bk. görenek.
gerileme
- Bkz. regresyon
- Bir dokunun, bir organın bir evrim geçirmesi veya bir yapının basitleşmesi.
- Sonuçlardan ilkelere, etkilerden sebeplere ve birleşiklerden yalınçlara doğru usa vurma işlemi.
- Kavrama yeteneğinin giderek zayıflaması durumu.
- Geri çekilme, ricat.
- Gerilemek işi.
- Sonuçlardan ilkelere, etkilerden nedenlere ve bileşikten yalınca doğru usavurma işlemi. 2.-Yakın geçmişle ya da yeni olaylarla ilişkili anıların azalması.
- Gerçekliklerin ağır bastığı yetişkinler dünyasının güçlükleri karşısında, çocukluk yıllarının anılarıyle dolu bir düş dünyasına kaçış.
- Yetişkinlerde çocukça davranışların yeniden başlaması.
- Etkili biçimde ayırımlar yapma, yargılama ve usavurma yeteneğinin yitirilmesi.
Türetilmiş Kelimeler (bis)
halkbilimsel gelenekhalkbilimsel görenekhalkbilimsel güçhalkbilimselhalkbilimsel çevrehalkbilimsel dengehalkbilimsel durağanlıkhalkbilimsel süreçhalkbilimsel yasahalkbilimhalkbilim alan araştırıcısıhalkbilim alan araştırmasıhalkbilim gereçlerihalkbilim olayıgerilemegerileme çizgilerigerileme denklemigerilemekgerilemeli usyarılımgerilememekgerile gerilegerilebilengerilebilirgerilebilirlikgerilekgerilgerigeri akımgeri akışgeri akış özofagitisigeri akış vanası