düşünme yasaları ne demek?
- Doğru olması gereken bir düşünmenin belli şartlar altında nasıl gerçekleştiğini gösteren kurallar.
- I. (Ruhbilimde) Ruhsal bir olay olarak düşünme eyleminin kendilerine göre oluştuğu kurallar. Doğru olması gereken bir düşünmenin belli koşullar altında nasıl gerçekleştiğini gösteren kurallar. II. (Mantıkta) Doğru düşünmenin ilkeleri: 1- Özdeşlik ilkesi (principium indentitatis): Her kavram kendi kendisiyle özdeştir. 2- Çelişmezlik ilkesi (principium contradictionis): Birbiri karşısına konmuş iki çelişik yargı aynı zamanda doğru olamaz. (Birinin yanlış olması gerekir.) 3- Üçüncünün olamazlığı ilkesi (principium exclusi tertii): Birbiri karşısına konmuş iki çelişik yargı aynı zamanda yanlış olamaz. (Birinin doğru olması gerekir, çünkü bir üçüncü olanak yoktur.) 4. Yeterli neden ilkesi (principium rationis sufficientis): Her yargının yeterli bir nedeni olması zorunludur.
- Laws of thought.
- Lois de l'esprit
düşünme
- Düşünmek durumu, tefekkür.
- Duyum ve izlenimlerden, tasarımlardan ayrı olarak aklın bağımsız ve kendine özgü durumu.
- Karşılaştırmalar yapma, ayırma, birleştirme, bağlantıları ve biçimleri kavrama yetisi.
- Zihnin bir konuyla ilgili bilgileri karşılaştırarak, aralarındaki bağlantıları inceleyerek bir yargıya ya da karara varma etkinliği.
- Zihinden geçirme ya da zihin yoluyle arayıp bulma.
- Tasarlama, anımsama.
- Thinking.
- Thought.
- Consideration.
- Cerebration.
düşünme biçimi
- Değişik içeriklerden bağımsız olarak düşünce bağlantılarının mantıksal biçimi.
- (Kant'ta) Bir şey üzerine düşünmenin temel biçimleri: -> kategoriler.
yasa
- Olayların gidişinde olağan dışına yer vermeyen, değişmezlik ve mecburiyet gösteren kural.
- Devletin yasama organları tarafından konulan ve uyulması gereken kurallar bütünü, kanun.
- Bilimde çok sayıda deney ve gözlemden sonra, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen durum.
- Toplumsal hayat içinde kendiliğinden oluşan ve uyulması toplum içinde yaşamanın bir mecburiyeti olan alışkıların bütünü.
- Düşüncenin mantıksal bir değeri olması için uyulması şart olan temel.
- Olaylar arasında düzenli bir bağıntıyı saptayan ve bir şeyin zorunlu olduğunu dile getiren genel önerme. Olayların gidişinde olağandışına yer vermeyen, değişmezlik ve zorunluluk gösteren kural (doğayasası).
- Değişmezlik ve zorunluluk niteliği taşımayan, ancak bir yükümlülüğü içeren, özgür bir istence dayalı kural (gereklilikyasası). .// Bu türyasa: a- Hukukta: Toplumda bireyler arası ilişkileri düzenlemek amacıyle devletçe konmuş yönerge ve kurallar, b- Ahlâkta: Törelerle ilgili davranışları düzenleyici buyruklar ve yönergeler; bir davranışın nasıl olması gerektiğini, ne yapmak gerektiğini gösteren kurallar. 3-Düşüncenin mantıksal bir değeri olması için uyulması zorunlu olan temel -> belitler; mantık kuralları (düşünmeyasaları).
- Kanun; düzen; töre.
- Act of congress.
- Code.
Türetilmiş Kelimeler (bis)
düşünmedüşünme biçimidüşünme ile ilgilidüşünme işitimi sabuklamasıdüşünme kabiliyeti olandüşünme kuvvetidüşünme özgürlüğüdüşünmedendüşünmeden girişmekdüşünmeden hareket edendüşündüşün düşün boktur işindüşün kidüşün oyunudüşünbilimyasaları çiğnemenin cezasıyasalar çerçevesindeyasalar tüzükleryasalara saygıyasalara saygılıyasalara saygısızyasalyasal anamalyasal anlaşmazlıkyasal bağlantıyasal belge