yerbilim coğrafyası ne demek?
- Kara ve denizlerin, dağ dizgelerinin yerteknelerinin, yer tarihinin her dönemindeki dağılışlarını inceleyen bilim dalı.
- Paleogeography.
- Paleogeographie
- Paléogéographie
yerbilim
- Yerküresinin oluşunu, yapısını, kaya ve maden türlerini inceleyen bilim.
- Öğrencilere yerküresinin genel yapısı, yer kabuğunun değişmesine etmen olan iç ve dış güçler, yer kabuğunun devinimleri, doğal enerji kaynakları ile yer tarihi üzerinde temel bilgiler kazandırmak amacıyla lisede ve kimi yüksek okullarda okutulan ders.
- Geology.
yerbilim haritası
- Çeşitli yerbilim katlarını başka başka renk ya da imlerini gösteren topograf haritası.
- Geological map.
- Geologische Korte
- Corte géologique
coğrafya
- Yeryüzünü fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal yönlerden inceleyen bilim.
- Bir yeryüzü parçasını, bir bölgeyi, bir ülkeyi belirleyen, niteleyen, fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal gerçekliklerin tümü
- Yeryüzünde oluşan fiziksel, dirimsel ve insana değgin olayları betimleyerek oluş nedenlerini, dağılışlarını ve aralarındaki ilişkileri kendine özgü ilkelerle araştırıp açıklayan bilim.
- Yeryüzünün şimdiki halini çeşitli cihetlerden inceleyen ilim. Bölümlerinden olan Fiziki Coğrafyada: Karalarla denizlerin durumları ve iklimleri;İktisadi Coğrafyada: Toprak mahsulleri, sanayi ve ticaret işleri;Siyasi Coğrafyada: Irk, dil, millet hususiyetleri ve devlet sınırları anlatılır.Bunlardan başka; hayvanat, nebatat, ziraat, tarih, matematik gibi çeşitli mevzularla alakalı coğrafya kolları da vardır.
- Geography.
- Géographie
Türetilmiş Kelimeler (bis)
yerbilimyerbilim haritasıyerbilim pusulasıyerbilim zamanıyerbilimciyerbilimselyerbilginiyerbayerbelirleyici nesnesi düzenleyerbenzeri gezegenyerberiyerbetimcoğrafyasal boyutcoğrafyasal bölgecoğrafyasal çevrecoğrafyasal gerekircilikcoğrafyasal işbölümücoğrafyacoğrafya boylamı boylamcoğrafya enlemi enlemcoğrafya kitabıcoğrafya konsayıları