tümel değilleyici önerme ne demek?
- Bk. tümel olumsuz önerme.
tümel
- Belli bir sınıfa bağlı bireylerin hepsini içine alan, külli.
- Bütün kapsamıyla alınmış olan (önerme), külli, tikel karşıtı.
- (Mantıkta) Belli bir sınıfa bağlı bireylerin tümünü içine alan. Bütün kapsamıyle alınmış olan (önerme). Bir önermenintümelliği "bütün" ya da "her" sözcüğüyle gösterilir. Genellik bir terimin kapsamını;tümellik önermede konunun bütün kapsamıyle alındığını gösterir.
- Temel.
- temel
- Universal.
- Universel
- Universalis
tümel değilleme
- Ancak anabileşenlerinin tümü yanlış olduğunda doğru olan bir bileşik önermeyi oluşturan doğrusal İkili eklem: (...)||Tüm doğrusal eklemler bu eklem türüyle tanımlanabilir. Doğruluk çizelgesi: ( ) Anl. birlikte değilleme.
- Joint denial.
- Négation connexe
değilleyici
- Yüklemi olumsuz olarak konmuş (önerme). Karşıtı bk. evetleyici
- Negative.
- Négatif
- Negativus
önerme
- Kabul edilmesi için öne sürülen düşünce, teklif.
- Bir savı öne süren veya bir durumu dile getiren cümle, belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim, kaziye.
- Önermek işi.
- Bir yargı içeren, doğru ya da yanlış olabilen sav.
- (Klasik mantıkta).-5- Yargının sözlerle dile gelişi; doğru ya da yanlış olabilen bir anlatım. // Modern mantıkçılar doğru ya da yanlış olabilen anlatım yanında belirsiz kalan bir anlatım da bulunduğuna dikkati çekmişlerdir.önerme mantıksal terim olarak temel anlamını modern mantıkta kazanmıştır. B. Russellönermeden "İlk planda bir şeyi ya doğru olarak ya da yanlış olarak dile getiren sözler kuruluşu."nu anlar; örneğin: 2x2=4 de 2x2=5 de birerönermedir; "Sokrates bir insandır." "Sokrates bir insan değildir." de birerönermedirler; önemli olanönermedenönerme görevini ayırmaktır.önerme görevi bir anlatımda bu anlatımı kuran bir ya da daha çok belirsiz parçayı, bu parçalara değer yüklendiğinde birönerme kılacak olan anlatımdır. Ör. "X bir insandır." X belirsiz kaldığı sürece buönerme ne doğrudur ne yanlış; X e bir değer verilirse bundan doğru ya da yanlış birönerme çıkar.
- Bir savı öne süren ya da bir durumu dile getiren (genellikle bildiri kipinde olan) bir tümce; belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim. || Bir önermenin kaplamı kendi doğruluk değeri, içlemi de öne sürdüğü sav ya da dile getirdiği durumdur. Dizimsel türü: p. Anl. bildirsel tümce, kapalı tamdeyim, kapalıönerme, sıfırlı yüklem, sıfırlı tamdeyim. Krş.. çekirdekönerme, yalınçönerme, bileşikönerme, tekilönerme, genelönerme, doğruönerme, yanlışönerme, geçerliönerme, tutarlı önerme.
- Önesürüş.
- Sav ya da durum.
- Sentence,.
- Statement,.
Türetilmiş Kelimeler (bis)
tümeltümel değillemetümel evetlemetümel evetleme değillemesitümel evetleme eklemitümel evetlemeli en kısa bir yasal biçimtümel evetlemeli kurucu bileşentümel evetlemeli tam yasal biçimtümel evetlemeli yasal biçimtümel evetleyici önermetüme varimtümefaksiyontümektümtüm adtüm adlartüm adları bultüm ağdeğilleyicideğilleyici önermedeğillemedeğilleme eklemideğilleme önermesideğillemeli geçişli bağıntıdeğillemeli ikil önerme kalıpları