makamı ibrahim ne demek?

  1. İbrahim'in makamı, Hz. İbrahim'in Kabe'yi inşa ederken veya insanları hacca çağırırken üstüne bastığına ve üzerine ayak izlerinin çıktığına inanılan taş ve bu taşın bulunduğu yerdir. Bundan maksat, "Mescid-i Haram'ın tamamıdır" diyenler olduğu gibi, "Hacerülesved'dir" diyenler de vardır. (Kuran Yolu Türkçe Meal ve Tefsir).
  2. (Bak: Kabe) (Osmanlıca'da yazılışı: makam-ı ibrahim)

makamı alı

  1. Yüce ve ali makam. Eskiden bu tabir, bakanlıklar hakkında kullanılırdı. (Osmanlıca'da yazılışı: makam-ı âlî)

makamı cifrı

  1. Cifir hesabına göre olan netice, sayı değeri. (Osmanlıca'da yazılışı: makam-ı cifrî)

ibrahim

  1. Peygamber adı.
  2. İnananların babası.
  3. İbrahim kelimesi, İbranicede baba anlamına gelen "eb"; ve cumhur demek olan "reham" kelimelerinden meydana gelmiştir. "Ebu-l cumhur" ise; cumhurun babası demektir. Bu ismi meydana getiren kelimelerin ikisinin de hareke veya telaffuzlarını az bir değişiklik yapmakla yine bu manalar Arapçada vardır. Bu da İbranilerle Arapların yakınlıklarına delildir.
  4. Halilullah ve Halil-ür Rahman da denir. Peygamberlerden İshak ve İsmail'in (A.S.) babasıdır. Yirmi sahifelik kitap kendisine nazil olmuştur. Süryanice konuşurdu. Peygamberimizin de (A.S.V.) ceddi idi. Urfa'da doğduğu da rivayet edilir. Zamanın kralı Nemrud tarafından ateşe atılmak istendi, mu'cize olarak ateş onu yakmadı. En şiddetli zamanda dahi Allah'tan başka kimsenin dostluğunu kabul etmediğinden, sadece ondan meded beklediğinden kendisine Halilullah denilmiştir. Sonra Mısır'a ve Kenan iline gitti. Oğlu İsmail (A.S.) ile birlikte Kabe-i Muazzama'yı yeniden inşa' ettiler. Kudüs'te medfun'dur.( $ Ayet-i Kerimesinin delaletine göre, Hazret-i İbrahim ateşe atıldığı zaman, ateşin harareti burudete inkılab etmesi, beşerin keşfettiği yakıcı olmayan mertebe-i nariyeye örnek ve me'hazdır. İ.İ.)(Hazret-i İbrahim Aleyhisselam'ın Nemrud'a karşı imate ve ihyada Güneş'in tulu' ve gurubuna intikali, cüz'i imate ve ihyadan külli imate ve ihyaya intikaldir ve bir terakkidir. O delilin en parlak ve en geniş dairesini göstermektir. Yoksa bir kısım ehl-i tefsirin dedikleri gibi, hafi delili bırakıp, zahir delile çıkmak değildir. M.)

Türetilmiş Kelimeler (bis)

makamı alımakamı cifrımakamı ebcedmakamı gereğimakamı hitabımakamı hizmetmakamı mahmudmakammakam arabasımakam avcısımakam ile söylemekmakam odasımakamakabihmakabilmakabiline şamilmakabiribrahimibrahim bin edhemibrahim desukıibrahim hakkıibrahimvariibraibra etmekibra senediibrad
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın