karotenler ne demek?
- Yaprakların çiçeklerin ve bazı hayvanların dokularında bulunan, renkleri sarıdan kırmızıya değişen yağda çözünen pigmentlere verilen isimdir. Görünür bölgede ışık absorpsiyonu özelliği kazandıran pi-pi* tipi elektronik geçişi gösteren uzun zincirli konjuge karbon-karbon çift bağlarına sahip molekülleri olan pigmentler grubudur. İki tipi vardır. Karotenler; başlıca yumurta sarısı, havuç ve tereyağında bulunur, C40H56 kapalı formülüne sahiptir. Alfa, beta ve gama olmak üzere üç izomeri vardır. Ksantofiller; C40H56O2 formülüne sahiptirler ve alfa ve beta karotenlerin dihidroksi türevleridir.
- Carotenes, carotenoids.
- Carot.
- Carot
karoten
- Bitkilerde sentezlenen, sütte ve yumurta sarısında bulunan, A vitamininin öncüsü olan, sarı ve portakal renkli bir pigment, C40H56.
- A vitamininin ön maddesi olarak bilinen ve hayvan vücudunda A vitamine dönüşen, bitkilerin yeşil yapraklarında ve diğer kısımlarında klorofille birlikte bulunan; beta karoten olarak tavuklarda 0. 6 mikrogramı, diğer çiftlik hayvanlarında 1-2 mikrogramı 1 internasyonal ünite A vitaminine eşit olan, hayvansal ürünlere renk veren bir pigment, karotin, A provitamini.
- Bazı bitkilerde sentezlenen, özellikle koyu yeşil, lifsi ve sarı sebzelerde, meyvelerde bulunan ve yağda çözünen, A vitamininin öncüsü olan, renkleri menekşeden turuncuya veya sarıya kadar değişen bir pigment.
- Carotene.
- Carotenoid.
- Caroten.
- Carotène
- Carota: havuç
karotenaz
- Karotenlerden A vitamini meydana gelmesine yardım eden ve karaciğerde bulunan bir enzim.
- Besinsel karotenlerin A vitaminine dönüşümünde görev alan, bağırsaklarda bulunan bir enzim.
- Carotenase.
- Caroténase
- Carota: havuç