kılış adı ne demek?

  1. Bir durumu, bir oluş ve kılışı ad olarak anlatan ve fiillerden -mAk, -mA, -Iş / -Uş, -IcI / -UcU vb. eklerle kurulan ad: oku-mak, oku-ma, oku-y-uş, yaz-mak, yaz-ma, yaz-ış, bak-ıcı, gel-ici, gid-ici vb. örnekler: Sükût, onları düşünür; acımak onlara ağlar… (A. N. Asya, Kubbeler: Bulutlar, s. 14). Bu beklenmeyen bitişiyle çocuk için tabii bir şey olan masal uydurma bu küçük yazıda bütün bir kompozisyon oluyor (A. H. Tanpınar, Yaşadığım Gibi, s. 417). Kitaptan korkmak, insan düşüncesinden korkmak, insanı kabul etmemektir (A. H. Tanpınar, göst. e., s. 58). Pervin kitabını iki avucu arasında asabî bir kavrayışla sıkarak salondan çıktı (P. Safa, Şimşek, s. 45). Bu kuvvet kuruntusunun kendini kuvvetli sanışın sadece o delikanlılık yaşlarına has bir aldanış olduğunu kabul etmek istemiyordu (T. Buğra, Yalnızlar, s. 46). Bütün bu girişlerin, dolandırmaların ne için olduğunu şimdi hepsi de anlamıştı (T. Buğra, göst. e., s. 211).
  2. (en)Action noun.
  3. (fr)Nom d'action

kılış fiili

  1. Cümlede yüklemin gösterdiği işin yapma niteliği taşıdığını, yapanın dışında bir nesneye yöneldiğini gösteren fiil: al-, bil-, getir-, derle-, düşün-, kaz-, yaz-, taşı- vb.
  2. (en)Action verb, verb of action.
  3. (fr)Verbe d'aktion

kılış ismi

  1. Bk. kılış adı.

ADI

  1. Kabul edilebilir günlük alım.
  2. Üstünlük farkı olmayan. Kıymetsiz. (Osmanlıca'da yazılışı: âdî)
  3. Kabul edilebilir günlük değer.
  4. (en)Acceptable daily intake.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

kılış fiilikılış ismikılışkılı kılınakılı kıpırdamamakkılı kırk yarankılı kırk yaran kimsekılı kırk yaran memurkılkıl almakıl bitikıl burunkıl cetvelADIadı altındaadı anılmayanadı batmakadı batsınadı belirsizadı bile okunmamakadı çıkmaadı çıkmakadı çıkmış
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın