ismi cins ne demek?
- Gr: Cins isim. Bir cinsten, bir nev'den olan şeylerin hepsine verilen bir ad. Vilayet, karpuz, kedi gibi. (Osmanlıca'da yazılışı: ism-i cins)
ismi alet
- Bk. aygıt ismi
ismi azam
- Cenabı Allah'ın en büyük ismi, bazı hadislere göre "Allahü la ilahe illa hüvel hayyül kayyum" ifadesi.
- Allah'ın (C.C.) Kur'an ve Hadis-i Şeriflerde zikredilen yüz isminin manaca en cami' olanıdır. İsm-i A'zam, diğer isimlerin de manalarını içinde toplar. Her ism-i İlahiyenin de, her mahlukun da bir a'zamlık mertebesi vardır.(İsm-i A'zam herkes için bir olmaz, belki ayrı ayrı oluyor. Mesela: İmam-ı Ali (R.A.) hakkında: "Ferd, Hayy, Kayyum, Hakem, Adl, Kuddus" altı isimdir. Ve İmam-ı A'zamın İsm-i a'zamı, "Hakem, Adil" iki isimdir. Ve Gavs-ı A'zamın İsm-i a'zamı, "Ya Hayy'dır." Ve İmam-ı Rabbaninin İsm-i a'zamı. " Kayyum" ve hakeza.. pek çok zatlar daha başka isimleri ism-i A'zam görmüşlerdir. L.) (Bak: Esma-i Hüsna) (Osmanlıca'da yazılışı: ism-i a'zam)
cins
- Tür, çeşit.
- Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu
- Soy, kök, asıl
- Garip, tuhaf.
- Pek çok ortak özellikleri bulunan türler topluluğu.
- Diğerlerine göre üstün nitelikleri olan
- Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup, türleri içine alan taksonomik bir grup. Örnek: İnsan (Homo), köpek (Canis), meşe (Quercus).
- Eşey. Genus.
- Bk. eşey
- Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup türleri içine alan taksonomik bir grup, genus.
Türetilmiş Kelimeler (bis)
ismi aletismi azamismi bilinmeyen yazarismi failismi geçmekismi hassismi işaretismi mefulismi mensubismi merreismism i adetism i basitism i cemiism i cinscinscins adamcins adıcins cibilliyetcins cinscins çekerliğicins farkı gözetmemecins grubucins hayvancins horoz yumurtada ötercincin başka seytan başkacin cin bakmakcin çalığıcin çarpmak