ikilemeli yantümce ne demek?

  1. Kökteş iki çekimli eylemin olumlu ve olumsuz biçimlerinin ikileme kurmasıyle kullanılan ve temel tümceye "hemen, derhal, o anda" kavramları veren yantümce: Gün ağardı ağarmadı, Ali hemen sokağa fırladı; Ezan okundu okunmadı, sofrayı hazırladık; Dükkânlar kapandı kapanacak, çarşıya yetiştik vb.

ikilemeli tamlama

  1. İkileme biçimindeki sözcüklerden kurulan tamlama: Büyüklerin büyüğü, kahramanların kahramanı, güzeller güzeli, yiğitler yiğidi vb.

ikileme

  1. İkilemek işi.
  2. Anlamı güçlendirmek için aynı kelimenin tekrarlanması, anlamları birbirine yakın, karşıt olan veya sesleri birbirini andıran kelimelerin yan yana kullanılması: Yavaş yavaş, irili ufaklı, aşağı yukarı gibi.
  3. (Derleme.. koşma, koşuk, kelime koşması, eş deyim) Anlamı güçlendirmek için, aynı sözcüğün tekrar edilmesi veya anlamları birbirine yakın yahut karşıt olan ya da sesleri birbirini andıran sözcüklerin yan yana kullanılması: Yavaş yavaş, ağır ağır, tak tak, koşan koşana, kaçan kaçana, yığın yıfın; çoluk çocuk, kap kaçak, ufak tefek, aşağı yukarı, irili ufaklı, ileri geri; karma karışık, sandık mandık, kalem malem, defter mefter vb.
  4. (en)Doubling.
  5. (en)Hendiadyoin.
  6. (fr)Hendiadyoin

yantümce

  1. (Derleme.. mütemmim cümle, bağlı cümle) Çekimli bir eylemden sonra kullanılan ki bağlayıcıyle ya da dilek kipi veya koşul birleşik eylemiyle kurulup temel tümceye bağlanan tümce: Öyle zannediyorum ki Ali bugün mutlaka gelir; Gençler bilebilse, ihtiyarlar muktedir olabilse dünyanın işleri kolaylıkla düzelir; Hava güzel olursa gezmeye gidilir vb.
  2. (en)Subordinate clause.
  3. (fr)Proposition subordonnée

Türetilmiş Kelimeler (bis)

ikilemeli tamlamaikilemeikilemeden düz tümleçikilemekikilememekikilemikilem içinde olmakyantümceyantahtasıyantaşyantırıyantutmazyantutmazlık
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın