histamin zehirlenmesi ne demek?
- Bazı tür balıkların bozulması sonucu, artan histamin miktarının etkisiyle insanlarda baş ağrısı, sindirim sistemi bozukluğu, hipotansiyon vb. belirtilerle seyreden zehirlenme biçimi, skombroid zehirlenmesi.
- Yüksek histamin seviyesine sahip gıdaları, özellikle balıkları tüketen insanlarda oluşan alerjik reaksiyon, Scombroid balık zehirlenmesi.
- Histamin poisoning.
- Histamine poisoning.
histamin
- Mast hücrelerinde sentezlenen, alerjik belirtilere yol açan, merkezî sinir sisteminde nörotransmitter olarak görev yaptığı bilinen, kuvvetli bir damar genişletici madde.
- Formülü C3H3N2CH2CH2NH2, mol kütlesi 111,1 g , e.n. 83-84
- Bütün vücut dokularında özellikle mast hücreleri ve kan bazofilleri yüksek konsantrasyonda bulunan, kılcal damarlarda genişlemeye, venüllerde geçirgenlik artmasına ve endotel hücrelerinde kasılmaya, bağırsak ve bronşlar gibi organların düz kaslarında kasılmaya, mide salgısının artmasına, yangıda ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarında rol oynayan histidinin dekarboksilayonu sonucu oluşan C5H9N3 kimyasal formüllü bir amin bileşiği.
- Histidin amino asidinin dekarboksilasyona uğraması neticesinde meydana gelen, mast hücrelerinde sentezlenen, alerjik belirtilere yol açan ve merkez
- Histamine.
- [Histamin (das) ] histamine, amine compound which is released during an allergic reaction.
histamin içeren gıdalar
- Kimi balık türleri ve peynir başta olmak üzere yüksek düzeylerde histamin içeren yiyecekler.
- Histamine containing foods.
zehirlenme
- Zehirlenmek durumu, ağılanma
- Yılan, arı vb. sokması sonucu görülen hastalık.
- Zehirli nesnelerin kana karışması yüzünden baş gösteren hastalıklı belirtiler.
- Bir zehrin vücutta emilmesiyle ortaya çıkan belirtileri anlatan genel terim. Görece küçük miktarlarda kimyasal ya da biyokimyasal etki gösteren zehir, süresi ve ağırlığı değişebilen bir hastalıkhaline ya da ölüme yol açar.
- Zehre maruz kalma durumu.
- İhmal veya dikkatsizlik sonucu, zehirli bitkiler, endüstriyel atık su, baca dumanı, uçucu toz, zirai mücadele ilaçlan vb. maddeleri ağızla almak veya temas etmek suretiyle, sentetik ilaçlarla ve dokusal kimyasal maddelerle zehirlenme olayı, hlk. ağulanma.
- Toksik maddenin vücutta meydana getirdiği patolojik durum, intoksikasyon.
- Poisoning.
- Intoxication.
- Botulism.