fetvahane ne demek?
- Müftünün makamı.
- Şeyhülislam kapısı.
- Bk. şeyhülislâm kapısı.
şeyhülislam kapısı
- Şeyhülislamların görev yaptığı daire, fetvahane.
fetva
- İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.
- İslâm hukuku ile ilgili bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan ve yetkili orunca çıkarılan belge.
- Bir hadise, bir muamele hakkındaki hükm-ü şer'iyi ehli olanın haber vermesi ve o hükme dair verilen malumat, bilgi.
- Mufti's opinion on a matter involving religious law.
- Advisory opinion.
fetva emini
- Şeyhülislâm kapısında, istenen fetvaları hazırlamak ve şeriat mahkemelerince verilmiş bildirileri incelemekle yükümlü uzman görevli.
- Şeyhülislam kapısındaki Fetvahane'nin başında bulunan zata verilen ünvandır. Şeyhülislama sorulan şer'i meselelerin fetvalarını hazırlamak, istida ile vukubulan suallere cevap vermek ve şer'iyye mahkemelerinden verilen ilamları tetkik etmek vazifeleriyle mükellefti. Maiyyetinde Fetvaemini muavini, İlamat müdür ve mümeyyizi, başmüsevvit, müsevvit gibi ulema ve fukahadan müteaddit memurlar vardı.Fetva eminleri, en yüksek ilim sahipleriyle beraber memuriyetlerinin unvanlarına münasib olarak emin, fakih ve müteşerri' kimseler arasından seçilirlerdi. Fetva eminlerinden, şeyhülislam olanlar da vardır.Fetva eminliği Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanatından sonra ihdas edilmiştir. İstanbul'un fethinden evvel, Bursa Kadıları bu işi gördükleri gibi, İstanbulun fethinden sonra İstanbul Kadısı olan Hızır Bey, fetva eminliği vazifesini görürdü. Bu müessese Osmanlı saltanatının sonuna kadar devam etmiştir. (O.T.D.S.)