epitel reseptör hücreleri ne demek?

  1. (Yun. epi: üzerinde; thele: meme başı) Örtü epiteli hücreleri arasında yer alan, görme olayında görev yapan retina fotoresptörleri, kulakta ses dalgalarını alan duyu hücreleri ve dildeki tat tomurcuklarında bulunan hücrelere verilen genel ad.
  2. (en)Epithelial receptor cells.
  3. (al)Rezeptorenepithel Zelle
  4. (fr)Cellules épithéliale récepteurs
  5. (la)Recipere: kabul etmek

epitel

  1. Epitelyum.
  2. Organ ve vücut yüzeylerini örten hücre tabakası.
  3. Epitelyum.
  4. Epitelyum.
  5. (en)Epithelium.

epitel bağımlı gevşetici faktör

  1. Bkz. epidermal growth factor (EGF)
  2. 53 amino asitli polipeptid.
  3. (en)Epithelial derived growth factor.

reseptör

  1. Almaç.
  2. Bk. alıcı
  3. Almaç
  4. Bk. almaç
  5. Hücre içinde ya da üzerinde hormon, ilâç, virüs vb. nin özel olarak bağlandığı ve bazı hallerde özel bir hücre cevabının verilmesine yol açan veya bunların hücreye girmesini sağlayan, protein, glikoprotein ya da oligosakkaritlerden oluşan yer veya yapı.
  6. Bir hücrenin yüzeyinde bulunan ve ilaçlarla, hormonlarla, zehir vb. maddeler ile reaksiyona giren bir radikal veya atom. Alıcılar bir enzimin aktif grubuyla birleştirilir ve ilaçlarla pasifleştirilebilirler (bloke edilebilirler).
  7. Ehrlich'in yan-zincir teorisinde kullanılan bir terim. Alıcı.
  8. Çeşitli uyarıları alabilen ve duyu organlarının yapısında bulunan özelleşmiş hücre, hücre grupları veya sinir uçları.
  9. Hücre içine veya üzerinde hormon, ilaç, virüs vb.nin özel olarak bağlandığı ve bazı durumlarda özel bir hücre cevabının verilmesine yol açan veya bunların hücreye girmesini sağlayan, protein, glikoprotein veya oligosakkaritlerden oluşan yer veya yapı.
  10. (en)Receiver.

hücre

  1. İnce bir zar içindeki protoplazma ve çekirdekten oluşmuş, bir organizmanın yapı ve görev bakımlarından en küçük birliği, göze.
  2. Küçük oda
  3. Tutukluların veya hükümlülerin yalnız olarak kapatıldıkları küçük oda
  4. Siyasi bir inançla gizli olarak çalışan bir örgütün genellikle aynı yerde çalışanlarının oluşturduğu topluluk.
  5. Göze
  6. Bir canlının tüm özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşı.
  7. Genellikle gözle görülemeyecek kadar küçük, yarı geçirgen bir zar ile çevrili sitoplâzma kitlesinden oluşan, sitoplâzma içinde çeşitli hayalî olayları yürüten çekirdek, endoplâzmik retikulum, mitokondri, sentriol, lizozom, ribozom, gibi organeller ile mikrofilâmentler, mikrotüpçükler vb. yapılar bulunan, genetik materyali ya bir zar ile çevrili (ökaryot) ya da sitoplâzma içinde zarsız olarak yer alan (prokaryot) bir organizmanın yapı ve görev bakımından en küçük birliği.
  8. Bk. odacık
  9. Birkaç anlamı olan bir terim.1. Elektrokimyada bir tuz köprüsü ile elektriksel teması sağlanmış çözeltilere daldırılmış bir çift elektrottan ibaret bir sistem; elektrotlar dış devrede metalik iletken ile bağlıdır. 2. Spektroskopide, bir optik aletin ışık yolu üzerinde, içine numune konulan kap.
  10. Organizmanın canlılığını kendi başına sürdürebilen, bölünüp çoğalabilen ve dışarıdan aldığı maddeleri özümleyebilen en küçük birimi. Çekirdek ve sitoplazmadan oluşan hücre içerisinde canlılığını sürdürebilen organeller bulunurlarsa da bunların yaşaması hücrelerin canlılığını devam ettirmesine bağlıdır.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

epitelepitel bağımlı gevşetici faktörepitel dokuepitel dokusuepitel hücreepitel kas gözeleriepitel kas hücreleriepitele bağımlı gevşetici faktörepitelimsi hücreepiteliotropikepitalamikepitalamusepitaphepiepi fepibathypelagicepibatipelajik zonepiblastreseptörreseptör aracılığı ile endositozreseptör down regülasyonureseptör işgal kuramıreseptör işgal teorisireseptör organlarreseptör sıklığının artmasıreseptör sıklığının azalmasıreseptör up regülasyonureseptöre salım yapan sistemreseptakulumreseptivitereseptorresepsiyonresepsiyon deskiresepsiyon görevlisiresepsiyon memururesepsiyoner
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın