ekberül kebair ne demek?
- Kebairin kebairi. Büyüklerin en büyüğü. Büyük günahların en büyüğü. (Bak: Mubikat-ı seb'a) (Osmanlıca'da yazılışı: ekber-ül kebâir)
ekber
- Hindistan'a hakim olan Türk hükümdarı.
- Pek büyük, azam, Allah'ın sıfatlarındandır ve Kur'an-ı Kerim'de 23 yerde geçer, isim olarak kullanılması iyi değildir.
- En büyük, çok büyük.
- Daha büyük, en büyük.
ekberiye
- Muhiddin Arabi tarafından kurulmuş olan tarikat.
kebair
- (Kebire. C.) Büyük şeyler, büyük günahlar. Kebairin sıralanışı:-Allah'ı inkar etmek.-Allah'a şirk koşmak.-Kat'iyyen sabit olan dini bir hükme inanmamak.-Allah'ın rahmetinden ümidini kesmek.-Allah'ın cezasından, mekrinden ve azabından emin olmak.-Günah üzerinde ısrar etmek. Yani, herhangi bir günahı devamlı işleyip durmak.-Namazı, orucu terketmek. Allah yolunda cihaddan kaçmak.-Anaya, babaya asi olmak. Yalan yere şehadet veya yemin etmek.-Bir kimseyi haksız yere öldürmek. Bir kimsenin bir uzvunu haksız yere kesmek veya muattal bir hale koymak.-İffetli kadınlara fuhuş isnad etmek. Nemmamlık etmek.-Ribada (faizde) ve hırsızlıkta bulunmak. Rüşvet almak.-Yetim malı yemek.-Zina ve livata denilen günahları işlemek. Bu sayılan günahlar hülasa edilse, "yedi kebair"i ifade eder. Başta üçü el-iyazü billah küfürdür. Sonrakiler ise, üzerine İlahi ceza terettüb edip, hadd-i şer'iyi icab ettiren, açıkça ve kat'i olarak nehyedilmiş bulunan büyük günahlardır. (Bak: Mubikat-ı seb'a)