dimağ ne demek?
- Beyin.
- Bilinç, zihin
... meclisin nerede toplanabileceği fikri dimağımızı işgal ediyordu.
Atatürk - Bk. beyin
- Hlk. 1. Beyin. 2. Bilinç, zihin.
- Beyin. Kafanın içi. (Bak: Kalb)(Dimağda meratib var birbiriyle mültebis ahkamları muhtelif. Evvel tahayyül olur sonra tasavvur gelir.Sonra gelir taakkul, sonra tasdik ediyor sonra iz'an oluyor, sonra gelir iltizam sonra itikad gelir.İtikadın başkadır, iltizamın başkadır. Herbirinden çıkar bir halet; salabet itikaddan.Taassub iltizamdan, imtisal iz'andan, tasdikten iltizam, taakkulde bitaraf, bibehre tasavvurda.Tahayyülde safsata hasıl olur, mezcine eğer olmaz muktedir.Batıl şeyleri güzel tasvir etmek, her demde, safi olan zihinleri cerhdir, hem idlali...S.)
- Brain.
beyin
- Kafatasının üst bölümünde beyin zarı ile örtülü, iki yarım yuvar biçiminde sinir kütlesinden oluşan, duyum ve bilinç merkezlerinin bulunduğu organ, dimağ.
- Muhakeme, usa vurma.
- Bir şeyi yönetmede önemli görevi olan kimse.
- Akıl, anlayış.
- Bilgisi, eğitimi, düşüncesi yüksek düzeyde olan kimse
- Omurgalılarda kafatası içindeki merkezi sinir sisteminin bir bölümü
- Omurgalı hayvanların sinir sisteminin kafatası içinde bulunan merkez bölgesi.
- Omurgasız hayvanlarda yutağın ve sindirim borusunun üzerindeki büyük sinir düğümü olan ganglion. Serebrum.
- Sinir sisteminin kafatası içerisinde kalan ve büyük beyin, beyincik ve beyin sapı olmak üzere üç kısma ayrılan merkez
- T. Kafatasının en büyük kısmını kaplayan, kalınca ve dayanıklı üç zarla örtülmüş olan bir sinir merkezidir. Yumuşak ve beyazımsı bir kitle olan beyin, duygu ve bilgi merkezidir. Ak ve boz maddeden yapılmıştır ve iki yarım küre olarak yaratılmıştır. Yarım kürelerden birinde bir arıza sebebiyle bu merkezin vazifesini yapamaması halinde diğer yarım küre o vazifeyi yapmağa devam etmek ve arızayı telafi etmek özelliğinde yaratılmıştır. Mesela: Bir yarım küredeki görme merkezi bozulsa insan kör olmaz. Diğer yarım küredeki merkez, bu vazifeyi devam ettirir.
dimağçe
- Beyincik.
- Bk. beyincik
- Cerebellum.
dimağı maluliyet
- Bk. yarı akıl hastalığı
Yorumlar
DİMAĞ: Bu kelime Sami dilindendir ve Türkçemizde ne kadar da 'BEYİN' veya 'AKIL' anlamında kullanılsa da anlam tam oturmaz. Çünkü asıl kök anlamı 'İÇİNE İŞLEMEK, AKLINA YATMAK, İÇTENLİKLE KABÜL ETMEK, ONAYLAMAK' anlamlarına gelir. Çünkü bu kelimenin FA'LA vezniyle söylenişi 'DAMĞA' kelimesidir. Yani Türçede kullandığımız 'DAMGA' kelimesidir. 'DAMGA demek, zaten 'ONAY' demektir.
Ali Mehmet Türkoğlu (Filoloji Derinliği)