deontology ne demek?
- Ahlak bilgisi
- Görev bilgisi
- Bkz. deontoloji
ahlak
- Bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kuralları
- İyi nitelikler, güzel huylar
- Mutlak olarak iyi olduğu düşünülen veya belli bir yaşam anlayışından kaynaklanan davranış kuralları bütünü.
- Bir kimsenin iyi niteliklerini veya kişiliğini ifade eden tutum ve davranışlar bütünü, mizaç.
- (Hulk.C.) Huy, tabiat. İnsanın davranış tarzı, tutum ve tavrı, bir cemiyette makbul ve iyi sayılan davranış kuralları. Bu kural ve kaideleri inceliyen ilim. Ahlakın kaynağı ve mahiyetini inceliyen felsefe.Filozoflar hangi hareketlerin iyi, hangilerinin kötü olduğu ve insanın neden ahlak kaidelerine uyması gerektiği konusunda ortak bir fikre varamadılar. Kimi menfaati, kimi saadeti, kimi de vazifeyi ahlakın temeli saydı. İslam ahlakı ise ahlakın temeli Allah'ın emrine uygunluğu ve gaye olarak da Allah rızasını almakla insanı şahsi veya içtimai (toplumsal) bencillikten kurtarmıştır. Ahlakı da cemiyetten cemiyete ve zamanla değişen keyfi ve tesadüfi kaideler yığını olmaktan çıkarıp Allah'ın emirlerine uygunluğu esas almakla, birlik ve beraberliği ve devamlılığı sağlamıştır. (Bak: Hulk)
- 1-Toplu olarak yaşayan bireylerin uymak zorunda bulundukları eylem ve davranış kurallarına verilen ad. 2. Bir kimsenin içinde yaşadığı toplumsal çevrenin törelerine uyma yetisi.
- Morals.
- Morality.
- Character.
- Ethic.
deontoloji
- Ödev bilgisi.
- (Sözcük anlamı: ödev bilimi ) -> Ethik'i ödev bilimi olarak belirlemek üzere J. Bentham'ın kullandığı terim. (Deontology or the Science of Morality, 1834.) // Bu sözcük Kant'ın anladığı anlamda bir ödev öğretisi için kullanılamaz;deontoloji, ahlaksal ödevleri, şu ya da bu toplumsal duruma göre, deney yolu ile incelemeyi dile getirir. Hekimlikte, hekimlik ödevleri kuramı olarak özellikle kullanılmaktadır.
- Aynı meslek grubunda olan insanların birbirleri ile olan ilişkilerinde uyulması öngörülen ahlaki, moral değerler.
- Meslek ahlakı
- Hekimin mesleki etkinlikleri sırasında, hastasına, hasta sahibine, meslektaşlarına ve topluma karşı, uymak ve uygulamak zorunda olduğu kurallar, tutum ve davranışların normatif bilgisi.
- Ödev bilgisi, yükümlülükler bilgisi, normatif bilgi.
- Deontology.
- Deontology.
- Déontologie
deontology deontoloji
- Ödevbilgisi
deontology in pharmacy
- Eczacılık deontolojisi