dönüşlü adıl ne demek?
- (Derleme.. özlük zamiri, öze dönüşlü zamir, dönüşlü zamir) Kişi kavramını pekiştirerek belirten adıl. Türkçede bu kavram kendi sözcüğüyle sağlanır: Ben kendim istedim; Kendisi bilir; Sen kendini düşünmelisin örneklerinde olduğu gibi.dönüşlü adılın çekimi: 1. K.T. kendim 1. K.Ç. kendimiz. 2. K.T. kendin 2. K.Ç. kendiniz. 3. K.T. kendi, kendisi 3. K.Ç. kendileri
- Reflexive pronom.
- Pronom réfléchi
dönüşlü çatı
- Fiildeki kavramın özneye döndüğünü bildiren çatı. Türkçede bu çatı çoğu kez -n-, bazen de -l- veya -ş- çatı ekleriyle kurulur: Sevinmek (sev-in-mek), yorulmak (yor-ul-mak) gibi.
- (Derleme.,dönüşlü çatılı fiil, öze dönüşlü, edingen fiil) Eylemdeki kavramın özneye döndüğünü bildiren çatı. Türkçede bu çatı çok defa -n-, bazen de -l- veya -ş- çatı ekleriyle kurulur: Sevinmek (sev-i-n-mek) , taranmak (tara-n-mak) , dayanmak (daya-n-mak) , soyunmak (soy-u-n-mak) , giyinmek (giy-i-n-mek) , çekinmek (çek-i-n-mek) , yorulmak (yor-ul-mak) , yanılmak (yan-ı-l-mak) , alışmak (al-ı-ş-mak) , gelişmek (gel-i-ş-mek) vb.
- Reflexive.
- Voix réfléchie, pronominal
dönüşlü denge
- Araçta, yerde ve sınırlı dayanak yüzeyi üstünde dönüşleri de kapsayan yürüme.
- Blance walking with turning.
- Progression avec conversion
adıl
- Adsı, içlem, adınsı, adcıl
- Zamir
- Kişi, özlük, gösterme, soru ve belirsizlik kavramları vererek, varlıkların yerini tutan sözcük: Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi (kendisi) , kendimiz, kendiniz, kendileri; bu (bunlar) , şu (şunlar) , o (onlar) ; kim (kimi, kime, kimde, kimden, kimin) ; ne (neyi, neye, nede, neden, neyin) ; biri, birisi, birbiri vb.
- Pronoun.
- Pronom
Türetilmiş Kelimeler (bis)
dönüşlü çatıdönüşlü dengedönüşlü eylemdönüşlü fiildönüşlü iyelik sıfatıdönüşlüdönüşlü ortadönüşlü veya özedönüşlü fiildönüşlü yapıdönüşlü zamirdönüşlerdönüşdönüş açısıdönüş adresidönüş akımıdönüş ayağıadıladıl fıyatadıl görevi yapanadıl n siadıl tamlamasıADIadı altındaadı anılmayanadı batmakadı batsın