cami mimarisi ne demek?

  1. islam mimarîsinin en önemli yapı türü olan cami, dönemlere ve yerel özelliklere göre bazı farklılıklar gösterse de, bir ibadethane olarak işlevine uygun bir tarzda biçimlenmiştir. büyük bir cami, genel olarak kendisini konut alanlarından ayıran, bir dış avluya (harim) sahiptir. dış avluyu çevreleyen taş duvarlarda madenî şebekeli pencereler bulunur. dış avluyu kuzey duvarının tam ortasında, doğu ve batı duvarlarında iç avlunun yan kapılarından geçen eksen üzerinde açılmış büyük kapılarla girilir. genellikle kare veya kareye yakın dikdörtgen biçimindeki iç avlu (harem) kıble yönünde camiye bitişiktir. dört yandan kubbeli revaklarla çevrilen iç avlunun ortasında bir şa­dırvan yer alır. iç avlunun kuzey duvarının ortasında taçkapı veya cümle kapısı denilen ana giriş yer alır, doğu ve batı duvarlarında da koltuk kapı denilen kapılar vardır. iç avlunun camiye bitişik olan revakı son cemaat yeri olarak adlandırılır. tabanı avlu düzeyinden biraz yüksekte olan son cemaat yeri, namaza vaktinde yetişemeyenlere veya kalabalıktan içeri giremeyenlere ayrılmıştır. büyük camilerde son cemaat yerinin kıble duvarında, sağlı sollu iki küçük mihrap bulunur. bu mihrapların üstünde «mükebbire» denilen birer cumba vardır. asıl ibadet mekânına (şahın) açılan cümle kapısı (taç-kapı), özenli bir işçilikle işlenmiş bir nişin içine yerleştirilmiştir. caminin yazıtı da bu girişin üstünde yer alır.

cami

  1. Müslümanların namaz kılmak için toplandıkları yer.
  2. Toplayan, bir araya getiren, bir arada bulunduran
  3. (Mimarlık) Müslümanların içinde toplanıp tapındıkları yapı. Esascami ve avlu gibi iki bölümü vardır. Esascami, mihrap, mimber, vaiz kürsüsü ve dikdörtgen oylumun üzerini örten kubbe ve yan kubbelerden meydana gelir. Minareler esascamiin dış duvarlarına ya da içavlu duvarlarına bağlanmıştır. Soncemaat yeri esascaminin giriş kapısı olan yüzünde (batı yüzünde) bulunur.
  4. 1. derleyen, toplayan. 2. içine alan. 3. cuma namazı kılınan mescid. 4. en az sekiz bablık hadis kitabı. - molla cami: iranın xv. asırda yetişmiş büyük mutasavvıf, mütefekkir, alim ve şairi. asıl adı mevlana nureddin abdurrahman b. nizameddin'dir. birçok manzum ve mensur eserleri vardır.
  5. İslam mabedi. İbadet yeri olan bina.
  6. (en)Mosque.
  7. (fr)Mosquée

cami avlusu

  1. Camilerde etrafı duvarla çevrili olan geniş yer.
  2. (en)Mosque courtyard.

mimari

  1. Mimarlık
  2. Mimarlıkla ilgili, mimarlığa ilişkin.
  3. Yapı
  4. Bk. mimarlık
  5. Bk. yapıtasarcılık
  6. Bk. yapıcılık
  7. (en)Architectural.
  8. (en)Architecture.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

camicami avlusucami hesapcami i miyanecami ne kadar büyük olsa imam gene bildiğini okurcami yıkılmış ama mihrabı yerindecamiacamidcamihcamii emevıcamcam adam sendromucam advance screwcam anglecam bagetmimarisizmimarimimari mühendislikmimari planmimari tarzmimarmimaranmimarbaşımimarıMimagoniates microlepismimansa
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın