bronşçuk yangısı ne demek?
- Akciğer hava yollarının en darı olan, bronşiolit. Çoğunlukla bronşlardaki yangının bronşiollere yayılması sonucu veya bronşit ve pnömoniyle aynı zamanda görülür. Genellikle viral etkenlerce oluşturulur ve bronşitten farklı olarak amfizem ve atelektazi daha sık biçimlenir.
- Bronchiolitis.
bronşçuk
- Bronşların uç dallarından her biri.
- Bk. soluk borucuğu
- Solunum sisteminin kıkırdak ve bez içermeyen, tek katlı epitelden oluşan hava iletici borucukları, soluk borucuğu, bronşiol, bronşiolus. Bunların bronşiolus terminalis adı verilen terminal bronşçuk ve bronşiolus respiratoryus adı verilen alveoler bronşçuk olmak üzere iki bölümü bulunur.
- Bronchiolus, İng. bronchiole.
bronş
- Soluk borusunun akciğerlere giden iki kolundan her biri ve bunların dalları.
- Soluk borusundan ayrılan akciğerlere giden iki boru.
- Soluk borucuğu
- Bk. soluk borusu dalı
- Soluk borusunun iki akciğere açılan ve akciğerlerde dallanma göstererek seyreden kıkırdak ve kas içeren soluk borusu. Büyük bronşlarda mukoza düzgün, orta ve küçük bronşlarda ise mukoza kıvrımlı yıldız biçimindedir.
- Yun. Tıb: Nefes borusunun akciğerlere giden iki kolundan her birinin adı.
- Bronchus.
- Bronchus
yangı
- Bkz. inflamasyon
- İltihap.
- Hastalık yapan etkenlere, antijenlere, fiziksel yaralanmalara karşı vücudun savunulması için ağrı, yara yerine kanın yönelmesi sebebiyle kızarıklık, serum moleküllerinin damar dışına akması sebebiyle şişme şeklinde gösterdiği değişiklik. Enflamasyon.
- Zararlı etkenlerin canlı dokuda uyardığı, ateş, ağrı, sıcaklık, şişkinlik ve işlev bozukluğuyla belirgin, damar, sıvı ve hücre reaksiyonlarının tümü, iltihap.
- İltihaplanma.
- Inflammation.
- Inflammation