üre zehirlenmesi ne demek?
- Tarımda gübre, hayvan beslemede azot kaynağı olarak kullanılan ürenin gerek yemlere fazla miktarda katılması gerekse kazayla yenilmesi sonucu özellikle geviş getiren hayvanlarda meydana getirdiği, sindirim kanalında amonyak salıvererek sitrik asit döngüsünün bozulmasıyla meydana gelen, daha çok sindirim sistemi belirtileri ve çırpınmalaryla belirgin zehirlenme.
- Urea poisoning.
üre
- Azotlu besinlerin vücutta yanmasıyla oluşan, erimiş bir durumda idrarla dışarı atılan azotlu madde.
- Yapay reçine verniği ve tutkalı üretiminde kullanılan temel gereçlerden beyaz, billursu toz.
- Memelilerde ve diğer hayvanlarda amino asitlerin yıkımı ile oluşan boşaltım maddesi; idrarın esas organik maddesi.
- Bk. üre
- Yapay reçine verniği ve tutkalıüretiminde kullanılan temel gereçlerden beyaz, billûrsu toz.
- Formülü (NH2)2C=O, e.n. 132
- Başlıca amino asitlerin deaminasyonundan ve nükleik asit, aminler gibi diğer kaynaklardan oluşan amonyaktan karaciğerde üre döngüsü yoluyla sentezlenen, böbrekler yoluyla atılan, idrardaki sıvı olmayan kısmın yaklaşık yarısını ve kandaki serbest azotun büyük bölümünü oluşturan, azotlu bir son ürün veya protein yıkımının esas son ürünü, karbamid.
- Geviş getiren hayvanların yemlerine protein kaynağı olarak belli oranlarda katılan, en az % 45 azot içermesi gereken madde.
- Azotlu besinlerin vücutta yanmasıyla oluşan, erimiş durumda dışarı atılan azotlu madde.
- Urea.
üre döngüsü
- Karada yaşayan memelilerin karaciğerinde amonyak ve karbon dioksitten üre üretimini sağlayan döngü biçiminde bir seri enzimatik reaksiyon.
- Urea cycle.
zehirlenme
- Zehirlenmek durumu, ağılanma
- Yılan, arı vb. sokması sonucu görülen hastalık.
- Zehirli nesnelerin kana karışması yüzünden baş gösteren hastalıklı belirtiler.
- Bir zehrin vücutta emilmesiyle ortaya çıkan belirtileri anlatan genel terim. Görece küçük miktarlarda kimyasal ya da biyokimyasal etki gösteren zehir, süresi ve ağırlığı değişebilen bir hastalıkhaline ya da ölüme yol açar.
- Zehre maruz kalma durumu.
- İhmal veya dikkatsizlik sonucu, zehirli bitkiler, endüstriyel atık su, baca dumanı, uçucu toz, zirai mücadele ilaçlan vb. maddeleri ağızla almak veya temas etmek suretiyle, sentetik ilaçlarla ve dokusal kimyasal maddelerle zehirlenme olayı, hlk. ağulanma.
- Toksik maddenin vücutta meydana getirdiği patolojik durum, intoksikasyon.
- Poisoning.
- Intoxication.
- Botulism.